Sick Of It All: Wake The Sleeping Dragon!

Laat de cover van het meest recente Sick Of It Al-album je niet op rare gedachten brengen. Nee, het New Yorkse gezelschap brengt op dit album geen filmmuziek of power metal met fantasy als grote leidraad. Nee, helemaal niet zelfs, Sick Of It All blijft trouw aan zijn roots van brutale hardcore en punk. Zeventien korte gebalde tracks brengen de heren op hun twaalfde studio-album en die hebben op gebied van brutaliteit, gedrevenheid en kracht nog niets verloren van wat de heren ons in het begin van hun carrière lieten horen. Dat de heren nog steeds boos zijn op alles en nog wat, hoor je ook nu weer in de teksten die handelen over o.a. de innerlijke demonen, dagelijkse frustraties, dierenmishandeling, sociale media, oorlog, politieke corruptie, …. Het zorgt er voor dat de heren nog steeds een revolutie willen opstarten. De strakke, snelle drumpatronen van Armand Majidi vormen samen met de pompende, pulserende basslijnen van Craig Setari voor de machtige onderbouw. De riffs van Pete Koller zijn strak en klinken uiterst krachtig, terwijl de degelijke, meestal korte gitaarsolo’s punctueel “to the point” mogen genoemd worden. De vocalen van broer Lou Koller klinken nog steeds even agressief, brutaal en afgemeten. Zou de tijd zijn blijven stilstaan bij Sick Of It All, of hebben ze een manier gevonden om hun sound blijvend aanstekelijk, agressief en brutaal te houden zonder dat de ouderdom – de band ontstond in 1986 – hen parten speelt? Liefhebbers van krachtige en stevige hardcore en punk kunnen dit zonder verpinken aan hun collectie toevoegen, maar ook liefhebbers van metal kunnen hier beslist iets mee, want dit viertal is helemaal niet schuw om wat metal in hun sound te verwerken. Wij hebben in ieder genoten van deze nieuwe Sick Of It All en meten nu eerst even de schade aan de meubelen op van het immens feestje waarvoor dit album zorgde.

Luc Ghyselen (85)

Century Media

Tracklist: 1. Inner Vision 2. That Crazy White Boy Shit 3. The Snake (Break Free) 4. Bull’s Anthem 5. Robert Moses Was A Racist 6. Self Important Shithead 7. To The Wolves 8. Always With Us 9. Wake The Sleeping Dragon 10. 2+2 11. Beef Between Vegans 12. Hardcore Horseshoe 13. Mental Furlough 14. Deep State 15. Bad Hombres 16. Work The System 17. The New Slavery