DXVXDXD SXLF: Of Wolves And Men (ep)

DXVXDXD SXLF kan tellen als groepsnaam (probeer maar enkele keren zelf te schrijven) en lost met deze ‘Of Wolves And Men’ een eerste ep op de massa. De Franse band werd in 2016 opgericht en staat voor Divided Self waarbij de X-en staan voor de vier bandleden en de vier natuurelementen. ‘Of Wolves And Men’ telt vier nummers en kon mij als ep verrassen. De stijl van de heren laat zich nog het best beschrijven als gothic metal met een alternatief kantje. DXVXDXD SXLF tapt dan ook uit meerdere vaten en dat zorgt voor een eclectisch geheel. ‘Under The Gaze Of Christ’ opent de ep met een theatrale intro die haast panisch aanvoelt en deze stijl wordt ook doorgetrokken in de kalmere verzen wat zorgt voor een heel atmosferisch geheel. Tussen al het gitaargeweld zijn ook de eerste grunts hoorbaar halverwege het nummer en een solo die uitmond in een beukende outro die je achterlaat met een topper van een opener. ‘Dreamer On Ecstasy’ neemt gas terug en opent met een elektronische beat die wat doet denken aan donkere trip-hop of aan een Oscar & The Wolf in de metalscene. Halverwege laat het nummer zijn tanden zien en wordt meteen pittiger, maar dankzij de bombastische synths nog steeds melodisch. ‘The Path’ bouwt verder op de formule van de voorgaande nummers, maar wist mij niet te bekoren zoals de andere nummers. ‘Spiritual Beggers’ wist dan weer meteen mijn aandacht te trekken dankzij de gesproken intro die de atmosfeer meteen weet te zetten. De song is een optelsom van de beste delen op deze ep die ook in de opbouw meer afwisseling toont dan de voorgaande nummers. Als enig minpuntje kan ik enkel aanhalen dat het timbre van de zanger mij minder ligt en bij uitbreiding niet door iedereen zal worden gesmaakt. Desondanks levert DXVXDXD SXLF met ‘Of Wolves And Men’ een prima ep af die meteen kan tellen als visitekaartje en mij doet benieuwen naar wat volgt.

Nathan Mussche (80)

Independent Release

Tracklist: 1. Under The Gaze Of Christ 2. Dreamer On Ecstacy 3. The Path 4. Spiritual Beggers