Angel Of Damnation: Heathen Witchcraft

Angel Of Damnation is een Duits viertal dat zich muzikaal uitdrukt aan de hand van doom. Traditioneel dus krijg je slepende, logge nummers voorgeschoteld die nogal zwaar op de maag blijven rondtollen. Dat de groten (lees vooral Black Sabbath, maar ook Saint Vitus) in het genre als voorbeeld dienen, kan niet ontkend worden en de heren hebben die invloeden dit keer samengebracht in zes vrij lange tracks – de kortste track duurt meer dan zes minuten, terwijl het langste nummer bijna tien minuten in beslag neemt – die alle ingrediënten bevatten die in het grote doom metal boekje staan uitgeschreven – langzaam, slepend en een donker geluid producerend – zonder dat de heren buiten de lijntjes kleuren via toegevingen aan invloeden van andere (sub)genres. Het ene nummer – titelnummer ‘Heathen Witchcraft’ bijvoorbeeld – is nog iets trager dan een ander – opener ‘Brimstore Sorcery’ is toch een stukje vlotter, maar moet ook onderdoen voor de tempoversnellingen die ‘Lord Of the Seven Witches’ kleur geven –, maar echt veel verschil maakt het allemaal niet uit. Drums en bass zorgen voor de stevige, maar logge en trage basis, de riffs zijn slepend en de vocalen krachtig en clean. Teksten over de hel, satanisme, tragedie en aanverwanten zijn natuurlijk schering en inslag in dit genre en dat is hier niet anders. Voeg daarbij de vrij melodieuze gitaarsolo’s die telkens vrij kort worden gehouden, maar er wel voor zorgen dat de nummers wat extra klankkleur meekrijgen, en je verkrijgt de sound van Angel Of Damnation. Of de heren een extra pak zieltjes zullen winnen, betwijfel ik eerlijk gezegd, maar dat neemt helemaal niet weg dat doom fanaten dit links moeten lagen liggen. ‘Heathen Witchcraft’ is een oerdegelijk werkstuk in het (sub)genre en zal zeker fans van de band plezieren want die hebben zeven jaar moeten wachten op nieuw materiaal van Angel Of Damnation: productief kan je het gezelschap dus zeker niet noemen.

Luc Ghyselen (72)

Shadow Kingdom Records SKR 153

Tracklist: 1. Brimstone Sorcery 2. Dragged To The Torture Wheel 3. Gospel Of The Servant (The Damnation Of Gehenna) 4. Heathen Witchcraft 5. Lord Of The Seven Churches 6. Tear Off The Veil Off The Sun