Fifth Angel: The Third Secret

‘The Third Secret’ is het derde full-album van Fifth Angel en een echte “must have” indien je liefhebber bent van traditionele heavy metal. Fifth Angel werd in 1984 opgestart en zorgde tijdens de eerste periode van zijn bestaan – tussen 1984 en 1989 – voor twee full-albums die slechts door een beperkt aantal fanatici werden opgemerkt tussen de toenmalige grunge-albums die met zo goed als alle aandacht gingen lopen in deze periode. De band werd in 2010 gevraagd om het Duitse Keep It True Festival te headlinen. De verbazing kon niet groter zijn toen bleek dat de massa tal van nummers luidkeels mee brulde. In 2017 (opnieuw op het Keep It True Festival) werd deze prestatie nog eens overgedaan en werd besloten om toch maar een vervolg te breien aan Fifth Angel. Na slechts drie nieuwe nummers te hebben gehoord besloot Nuclear Blast de band een nieuwe kans te geven op gebied van studio-albums. En hier is die dan. ‘The Third Secret’ is een aaneenschakeling van hoogtepunten indien je natuurlijk traditionele heavy metal een warm hart toedraagt. Het huidige trio – Kendall Bechtel (gitaar, lead vocals), John Macko (bass) en Ken Mary (drums, backing vocals) – zorgt voor tien perfecte tracks. Vanaf de eerste tonen van opener ‘Stars Are Falling’ tot het slotakkoord van ‘Hearts Of Stone’ wordt je meegezogen met de overweldigende sound dat het drietal hier neerzet. Dynamische drumpatronen, pompende basslijnen, krachtige riffs, melodieuze gitaarsolo’s om duimen en vingers bij af te likken, en immens krachtige maar soepele vocalen (die ondergetekende meermaals aan Dio doen denken): het is allemaal voorhanden. Vernieuwend is het dus allerminst, maar dat hoeft echt niet, zolang er maar kwaliteit wordt afgeleverd. En … dat laatste is overduidelijk ten overvloede voorradig! Nu mag Fifth Angel dit ook eens live komen presenteren (en dan niet enkel op het Keep It True Festival)!

Luc Ghyselen (92)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Stars Are Falling 2. We Will Rise 3. Queen Of Thieves 4. Dust To Dust 5. Can You Hear Me 6. This Is War 7. Fatima 8. Third Secret 9. Shame On You 10. Hearts Of Stone