Azusa: Heavy Joke

Vier muzikanten met een verleden in andere bands – vocaliste Eleni Zafiriadou (Sea + Air), bassist Liam Wilson (The Dillinger Escape Plan), gitarist Christer Espevoll (Extol) en drummer David Husvik (Extol) – slaan hier de handen in elkaar voor dit nieuw project Azusa. Het kwartet slaagt erin om pop te combineren met metal, rock en zowat alles daar tussenin. Het muzikale spectrum van het viertal is immens breed en kan je onmogelijk in een bepaald hokje duwen. Er worden fragmenten gebracht die je het best als “zeemzoet” kan omschrijven – rustig, kalm met bijna stille vocalen van Eleni – om drie noten later te constateren dat de band woede en kracht uitstraalt met agressieve, brutale vocalen van Eleni. Het kwartet flirt het volledige album lang met goed en kwaad, met rust en kracht, met kalmte en opwinding, met donker en licht, … En dit in elke song opnieuw! Het zal iets zijn van “you love it or you hate it”. We hebben het album nu al een paar spins gegeven en neigen naar die laatste groep. En dan niet enkel omdat de kalme stukken ons te braaf en te zeemzoet in de oren klinken, maar ook omdat de brutaal en agressief gebrachte stukken, naar onze smaak, net over de top vallen. Vooral het gekrijs en geschreeuw van Eleni werkt ons na een paar tracks ernstig op de zenuwen, dus een album voor tere zieltjes is dit absoluut niet geworden. Maar, we kunnen ons wel voorstellen dat er hier een publiek voor te vinden is, alleen zal Azusa met ander, en beter, materiaal op de proppen moeten komen om ons te bekoren.

Luc Ghyselen (58)

Indie Recordings

Tracklist: 1. Interstellar Islands 2. Heart Of Stone 3. Heavy Yoke 4. Fine Lines 5. Lost In The Ether 6. Spellbinder 7. Programmed To Distress 8. Eternal Echo 9. Iniquitous Spiritual Praxis 10. Succumb To Sorrow 11. Distant Call