Nazareth: Tattooed On My Brain

Het Schotse Nazareth heeft er reeds een zeer lange carrière op zitten. De band werd immers in 1968 gevormd en nog steeds is bassist Pete Agnew erbij. Een andere vaste waarde van dit gezelschap, vocalist Dan McCafferty, moest wegens gezondheidsredenen afhaken in 2013 en na wat zoeken kwam men terecht bij Carl Sentance. Gitarist Jimmy Murrison en drummer Lee Agnew (zoon van) zijn er reeds een aantal jaren bij, al waren ook zij er tijdens de hoogdagen van de band niet bij. Die situeren zich immers in de jaren zeventig rond het monstersucces ‘Love Hurts’. Maar Nazareth is toch meer dan die ene hit hoor: luister bijvoorbeeld eens naar hun albums ‘Razamanaz’, ‘Rampant’ of ‘Hair Of A Dog’ of een van hun hitsingles (‘Shangai’d In Shangai’ of ‘My White Bicycle’). Om maar te zeggen dat de band hun classic rock / hard rock steeds aan de man / vrouw heeft weten te brengen. En ook met dit nieuwe album, en met een nieuwe stem, zal dit niet anders zijn, want ‘Tattooed On My Brain’ blijft heel trouw aan de sound van Nazareth. De stevige ritmesectie is al jarenlang op elkaar ingespeeld en kan zowel swingend als stevig beukend werk perfect aan, gitarist Jimmy Murrison weet perfect welke licks en riffs daar bij passen en de vocalen van nieuwkomer Carl Sentance zijn niet zo gek ver verwijderd van het stemtimbre van Dan McCafferty. OK, een grote hit zoals Nazareth er een aantal in de jaren zeventig had zit er niet meer tussen, maar elk van de dertien tracks op dit album – het vierentwintigste (!) studio-album ondertussen – staat duidelijk zijn mannetje en laat horen dat dit viertal nog steeds voor een krachtig en stevig classic rock / hard rock feestje kan zorgen met energiek rockende songs en meer ingetogen, maar stevige ballades. Fans van het genre, en zeker van de band zelf, kunnen dit blindelings aan hun collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (78)

Frontiers Records FRCD 890

Tracklist: 1. Never Dance With The Devil 2. Tattooed On My Brain 3. State Of Emergency 4. Rubik’s Romance 5. Pole To Pole 6. Push 7. The Secret Is Out 8. Don’t Throw Your Love Away 9. Crazy Molly 10. Silent Symphony 11. What Goes Around 12. Change 13. You Call Me