City Of Thieves: Beast Reality

Het Londense trio zanger / bassist Jamie Lailey, guitarist Ben Austwick en drummer Will Richards vormen sinds 2015 de hardrockband City Of Thieves. Na een eerste veel belovende ep is nu hun langspeler ‘Beast Reality’ in de rekken te vinden. Dat de heren het een beetje anders doen, valt al op in de opener ‘Reality Bites’. Na enkele speciale klanken krijgt deze catchy mid-tempo rocker een vertrouwd maar ruw geluid. Ook ‘Incinerator’ kent van die eigenaardige klanken, waar je soms opengetrokken ogen van krijgt. Deze laatste heeft dan weer een negatievere ondertoon, alsook ‘Lay Me To Waste’. Gaan met die banaan, rock tot de laatste noot. Opvallend is de hese stem van Jamie, die de sound sterk beïnvloedt. Een pak agressiever is ‘Fuel And Alcohol’. Met enkele progressievere kantjes komt dit energieke nummer op volle kracht. AC/DC achterna met ‘Buzzed Up City’ met de nodige riffs. Een echt goed nummer, al is het niets nieuws. Halverwege krijgen we ‘Animal’ en het lijkt erop dat het beest je serieus aangevallen wordt, want zo tekeer gaan kan je bijna niet meer gewoon noemen. “Don’t try to stop me” zingt hij en neen, dat denken, of willen, we eigenlijk niet want het nummer bolt als een trein. Het album zit vol stevig gitaarwerk, krachtige vocalen en vooral een hoog tempo om alles te slikken. Wat opvalt is dat het vooruit moet gaan, niet treuzelen maar full speed ahead rock ’n roll. Een overload aan riffs op een continu drumsalvo en de hese ruwe stem erboven op, het is een perfecte cocktail die blijkt te werken. Geen tijd voor een trager nummer, laat staan een ballad. Twaalf nummers in tweeënveertig minuten, meestal eerder kortere nummers maar met dezelfde portie energie. Muzikaal erg sterk en goed in elkaar gestoken nummers, die bedoeld zijn om met een ferme attitude een sterke start voor deze band te vormen.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCD 853

Tracklist: 1. Reality Bites 2. Fuel And Alcohol 3. Buzzed Up City 4. Lay Me To Waste 5. Control 6. Incinerator 7. Animal 8. Right To Silence 9. Born To Be Great 10. Damage 11. Give It Away 12. Something Of Nothing