Splendidula: Post Mortem

Splendidula is een groep met roots in Genk. Vijf jaar ver in hun carrière brachten ze in 2013 een eerste album uit in eigen beheer, het gelijknamige ‘Splendidula’. Nu is er dus ‘Post Mortem’ dat uitgebracht wordt via Inverse Records. ‘Post Mortem’ opent met ‘Post’, een dreigende intro die aan Myrkur doet denken. Met ’Nami’ krijgen we een nummer dat moeilijk te plaatsen valt, maar wel goed ineen steekt. Dit is dus positief. Genre-omschrijvingen refereren naar post-rock, stoner, doom, gothic. Ja, het zit er allemaal wel ergens in, maar de band doet vooral zijn ding denk ik. ‘Too Close To Me’ ligt ook goed in het gehoor. De stem van Kristien Cools doet ook ergens aan denken, maar vergeef me dat ik er niet op kom. Haar stem mist vooral haar effect niet: het geeft iets bezwerend aan de muziek. ‘.38’, uitstekend nummer. ‘Insanity’ wordt gekenmerkt door een prachtige intro, vooraleer de song ergens in het midden je bij je nekvel grijpt en aanzet tot headbangen. ‘Aturienoto’ is een nummer dat traag kronkelt naar het einde en ondertussen en paar keer van sfeer wijzigt. Ja, sterk hoor. ‘Stream Of Consciousness’ is misschien het gemakkelijkst om in te komen vanwege de bekend klinkend en goed in het oor liggen de gitaar riff, maar het is en blijft een mooi nummer. ‘Mortem Mortem’ hadden ze gerust op 1 november ergens op een begraafplaats mogen spelen. Splendidula heeft met ‘Post Mortem’ bewezen dat ze een band zijn die gehoord en gezien mag worden in binnen- en buitenland. Aan jullie, promotoren en organisatoren, om deze uitstekende band niet links te laten liggen. Als Amen-Ra overal mag komen, dan mogen deze heren en dame dat zeker ook.

Frederik Blieck (80)

Inverse Records

Tracklist: 1. Post 2. Nami 3. Too Close To Me 4. .38 5. Insanity 6. Aturienoto 7. Stream Of Consciousness 8. Mortem