Ohhms: Exist

‘Exist’, het nieuwste album van het Britse vijftal van Ohhms, telt slechts vier songs, maar zorgt toch voor meer dan veertig minuten intens zwaar luisterplezier als je liefhebber bent van sludge / doom metal. Opener ‘Subjects’ neemt daarvan het leeuwendeel in beslag: liefst drie├źntwintig minuten. Maar dit zijn verdorie heel beklijvende minuten geworden, waarin Ohhms je meeneemt op een muzikale rit met tal van tempo en ritme wisselingen, die keer op keer je gevoelstoestand doet veranderen. Dat vocalist Paul Waller er ook de pees oplegt met krachtige cleane vocalen over van woede barstende rauwe zang tot stevige geschreeuwd passages zorgt voor extra diversiteit en accenten. ‘Shambles’ legt dan weer eerder doom accenten met zijn wat log, slepend tempo. Niet dat er ook nu gen tempo en ritmeveranderingen langskomen, maar die zijn toch een stuk minder opvallend dan tijdens ‘Subjects’. Bij de intro van ‘Calves’ waan je je bij een post-rock band, maar na zo’n twee minuten wordt je meegesleurd in een stevige en krachtige omhelzing die woede uitstraalt en zelfs nog aan kracht wint naarmate het nummer vordert. Met afsluiter ‘Firearms’ gaan we duidelijk richting sludge uit: een gedreven en energieke track die een enorme woede uitstraalt. Dat het vijftal ook iets te vertellen heeft, kan je terugvinden in de teksten. Zo hebben de heren het over testdieren die in gevangenschap worden geboren (‘Subjects’), de menselijke wreedheid (‘Calves’) en de wapenwedloop (‘Firearms’). We kunnen dan ook besluiten dat Ohhms met ‘Exist’ geen hapklare brok heeft neer gezet, maar wel een knap album heeft afgeleverd met heel wat diepgang. Zorg dat je er op tijd bij bent als je een vinyl versie van het album wil, want daarvan worden slechts duizend exemplaren geperst.

Luc Ghyselen (78)

Holy Roar Records

Tracklist: 1. Subjects 2. Shambles 3. Calves 4. Firearms