Off The Cross: Era (ep)

De muziek stijl van het Antwerpse collectief Off The Cross in een bepaald vakje duwen is onbegonnen werk. Dat bewijzen ze keer op keer tijdens hun enorm gedreven en energiek live concerten en ook op het vorig jaar verschenen debuutalbum hoorde je invloeden uit tal van (sub)genres langs komen. Dit is op deze ep niet anders. Integendeel het viertal voegt nog extra invalshoeken aan hun sound toe. Neem nu opener ‘The Goddess’ waar de heren verwarring zaaien met een symfonische intro en vrouwelijke vocalen (Marcela Bovio) alvorens hun mix van modern metal, metalcore, dark metal en groove en metal zich voor je oren ontplooit. ‘The Silence’ opent dan weer heel stil en breekbaar om opnieuw uit zijn voegen te barsten maar dan komt opnieuw zo’n kalm en fragiel stuk langs die in schril contrast staat met de machtige agressieve uithalen die daar dan weer op volgen. De cleane vocalen op deze track worden ten andere verzorgd door Jonas Renske (Katatonia). Voor ‘The Mist’ werd beroep gedaan op Tijs Vanneste (Oceans Of Sadness) die zijn zware vocalen in contrast mag plaatsen met de schreeuwerige vocalen van frontman Steven Van Crombruggen. Maar het nummer krijgt nog een extra dimensie door toevoeging van sax (Peter Verdonck) die voor een dromerig rustgevend gevoel zorgt. Een schitterend voorbeeld van hoe de sound van Off The Cross niet in een bepaald muzikaal vakje thuis hoort. ‘The Saviour’ sluit af en opnieuw worden we verrast want ditmaal komt een koor langs die een deel van de rutsgevende break van hemelse stemmen voorziet terwijl de rest van de track agressief en brutaal klinkt met ook nog extra vocalen van Matthijs Vanstaen (Lighthousing). Off The Cross zorgt met deze ‘Era’ voor een schitterend vervolg op hun machtig debuutalbum. De band bewijst andermaal dat ze het in zich hebben om uit te groeien tot een absolute topper. Dit is enkel verkrijgbaar op vinyl, maar dit mag je er niet van weerhouden om dit pareltje aan je collectie toe te voegen.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. The Goddess 2. The Silence 3. The Mist 4. The Saviour