Imperial Age: The Legacy Of Atlantis

Het Russische Imperial Age ontstond in 2012, eerst nog als een solo-project van Aor (keyboards, vocals), maar al vlug groeide dit uit tot een volwaardige symphonic metal band die onder de vleugels werd genomen door Therion zodat Imperial Age ook op Europese podia te zien was. Zo “ontdekte” MUSIKA dit gezelschap begin 2016. Niet dat we daadwerkelijk van de sokken werden geblazen, maar het gezelschap zorgde toch voor een goede set symphonic metal. Intussen zijn we een paar jaartjes verder, zagen we de band al een paar maal extra aan het werk en moesten we vast stellen dat de groep een aantal stappen vooruit had gezet. We waren dan ook razend benieuwd naar het nieuwe full-album van deze Imperial Age. En wat blijkt, ook op gebied van songs arrangeren en componeren lijkt Imperial Age een paar stappen voorwaarts te hebben gezet. Het lijkt ons dat de band zeer goed geluisterd heeft naar Therion, want hier komen een paar nummers langs die zo op een album van die zweedse symphonic metal grootmacht kunnen. Opener ‘The Awakening’ brengt de nodige bombast en nog steeds kunnen de voaclen van Aor me maar matig boeien. Met het titelnummer, ‘The Legacy Of Atlantis’, komt het gezelschap duidelijk in het vaarwater van Therion terecht en vooral de vrouwelijk vocalen zijn een stevige meerwaarde en zorgen ervoor dat de mannelijk vocalen van Aor overstemd worden en dat is een positief gegeven. Koorzang, mannelijke vocalen en vrouwelijke vocalen wisselen elkaar af tijdens ‘The Monastery’ en opnieuw winnen de vrouwelijke stemmen duidelijk op punten van de mannelijke stem. Verder valt de mooie, zij het korte, melodieuze gitaarsolo hier op. En zo gaat het album mooi verder met een heel pak bombast en symfonische elementen met tal van verschillende vocalen (vrouwelijk, mannelijk, koorzang) die elk om buurt een deel van de spotlight opeisen. Opvallend blijft het feit dat de vocalen van Aor minder op voorgrond komen dan tijdens vorige releases, en dat juichen we hier enkel toe, want het stem timbre van de man bevalt ons een stuk minder dan die van zijn vrouwelijke tegenhangers. Naar onze bescheiden mening heeft Imperial Age hier met deze ‘The Legacy Of Atlantis’ duidelijk een stap voorwaarts gemaakt, nu nog aan het grote publiek om daar over te oordelen.

Luc Ghyselen (78)

Adulruna

Tracklist: 1. The Awakening 2. The Legacy Of Atlantis 3. The Monastery 4. Life Eternal 5. Domini Canes (March Of The Holy Inquisition) 6. Love Eternal 7. The Escape 8. Islands in Time 9. And I Shall Find My Home