Bonfire: Legends

Het Duitse hard rock / heavy metal gezelschap Bonfire heeft er reeds een erg lange geschiedenis opzitten. De band werd immers in 1972 opgestart door gitarist Hans Ziller als Cacumen. Pas in 1986 werd de naam gewijzigd tot Bonfire. In die meer dan vijfenveertig jarige carrière van Cacumen / Bonfire passeerden reeds een heel pak musici de revue van de talrijke line-up’s, maar nog steeds is het Hans Ziller die de weg uitstippelt. Met ‘Legends’, dat een dubbel-album is geworden, wil de man, en met uitbreiding de rest van de band, hulde brengen aan bands en nummers die voor hen een bron van inspiratie vormden en nog steeds vormen. Het huidige vijftal – naast hans Ziller hoor je ook vocalist Alexx Stahl, gitarist Frank Pané, bassist Ronnie Parkes en drummer Tim Breideband – kreeg hiervoor extra versterking van Paul Morris (keyboards). Zo maar liefst tweeëndertig nummers worden op dit dubbelalbum ten gehore gebracht en een groot pak daarvan zullen wel op een of andere manier een belletje (of meerdere belletjes) doen rinkelen. En dan ga je automatisch gaan vergelijken met de originele versie en dan zakt Bonfire toch wel zwaar door het ijs. Let op: de meeste versies die hier gebracht worden zijn wel leuk gebracht, maar kunnen helaas niet bijlange tippen aan de originelen. En dan stel ik me eigenlijk de vraag: wie zit op een pak coverversies te wachten door een band die voldoende ervaring en bagage heeft om eigen nummers te brengen? Was Bonfire een beginnende band geweest dan hadden ze hoogstwaarschijnlijk nooit de kans gekregen om deze tracks op te nemen laat staan uit te brengen bij een label als AFM Records. Nee, op middelmatige versies van o.a. ‘Hold The Line’ (Toto), ‘Man On The Silver Mountain’ (Rainbow), ‘Doctor, Doctor’ (UFO), ‘Child In Time’ (Deep Purple), … zit ik zeker niet te wachten. Een gemiste kans om met knap nieuw materiaal een pak nieuwe fans te winnen.

Luc Ghyselen (60)

AFM Records

Tracklist: CD1: 1. Africa 2. Hold The Line 3. Rosanna 4. Man On The Silver Mountain 5. I Surrender 6. Stone Cold 7. Death Alley Driver 8. Black Masquerade 9. Burning Heart 10. Eye Of The Tiger 11. Caught In The Game 12. Doctor Doctor 13. Lights Out 14. Rock Bottom 15. Child In Time / CD2: 1. Jet City Woman 2. Silent Lucidity 3. Eyes Of A Stranger 4. Tears In The Rain 5. The First Time 6. Save Up All Your Tears 7. Hot Cherie 8. Dr. Love 9. Hallelujah 10. Rebellion 11. Heavy Metal Breakdown 12. Love Don’t Lie 13. I Wanna Be Loved 14. King Of Dreams 15. Frei Wie Die Geier 16. Erinnerung 17. Alt Wie Ein Baum