Watershape: Perceptions

Watershape is een in 2014 opgerichte Italiaanse progrockband met veel invloeden van Dream Theater, Opeth, Genesis, Pain Of Salvation en King Crimson. De moeite waard om hun debuutalbum te ontdekken en ‘Perceptions’ eens te beluisteren. Van de eerste twee nummers, ‘Beyond The Light Of Being’ en ‘Cyber Life’, krijg ik het niet echt warm: goede, stevige, wat bombastische up tempo progmetal maar het blijft niet “hangen”. Maar dit verandert met ‘Alienation Deal’. Een rustiger opbouw, mooie begeleiding van de keyboards zonder dat deze te aanwezig zijn, leuke riff en goede zang maar vooral zeer mooi in elkaar vloeiende tempowisselingen: dit is prog van de bovenste plank . Dit gaat zo verder met ‘Stairs’, waar duidelijk invloeden van Pain Of Salvation te horen zijn met zelfs een jazzy keyboardspel. De zang is hier ook minder “hoog”. ‘The Puppets Gathering’ begint erg rustig en kabbelt enkele minuten verder om dan uit te monden in melodische prog met zachte zang en mooie keyboards. Op ‘Fanciful Wonder’ gaat het bij wijlen weer iets sneller: opnieuw aanstekelijke riffs en tempowisselingen die best een leuk nummer vormen. ‘Seasons’ is dan weer een rustiger nummer wat echter niet snel verveelt. ‘Cosmic Box’ gaat dan weer meer up tempo: hier valt de goede percussie op. Best een aardig debuutalbum van Watershape maar meer ook niet. Talent is zeker aanwezig maar de productie kan iets beter en er zijn toch te weinig nummers die een indruk nalaten. Wel een band om te volgen.

Bart Verlinde (75)

Burning Minds Music

Tracklist: 1. Beyond The Line Of Being 2. Cyber Life 3. Alienation Deal 4. Stairs 5. The Puppets Gathering 6. Inner Tide 7. Fanciful Wonder 8. Seasons 9. Cosmic Box #9