In The Woods: Cease The Day

Bij In The Woods krijg ik altijd een gemengd gevoel: hun vorig album, ‘Pure’, was zeer goed maar ik heb deze Noren vorig jaar live aan het werk gezien en ik had er toen meer van verwacht. Te veel harde nummers, weinig zin voor melodie en wat rommelig. Het was dus uitkijken naar hun nieuwste cd en nieuwsgierig luisteren hoe hun sound zou evolueren. En het eerste nummer is alvast veelbelovend: zeer mooie melancholische metal / doom met hier en daar stevige uitbarstingen en zeer veel zin voor melodie. De zang is afwisselend clean en grunt en is van prima kwaliteit. Het tweede nummer, ‘Substance Vortex’, gaat op dit elan verder al gaat het er hier wel wat steviger aan toe. ‘Respect My Solitude’ doet aan de oude Anathema denken: rustig voort kabbelend, mooie zang en prachtig gitaarwerk: wat een nummer. ‘Cloud Seeder’ begint enig mooi en doet aan Katatonia en Ghost Brigade denken: pure melancholie om dan weer agressiever te worden. Ook hier weer super gitaarriffs die erg aanstekelijk werken. De volgende nummers zijn van het zelfde kaliber: een perfecte mix van doom en melancholische metal met hier en daar eer uitbarsting black metal, wat een geslaagde combinatie is dit en die maakt van ‘Cease The Day’ een topalbum. Fans van Paradise Lost, Katatonia, de oude Anathema, Ghost Brigade moeten dit werk als de weerwind aanschaffen. O ja, de hoes is ook top. Een majestueus edelhert voor vervallen wolkenkrabbers: het heeft wel iets.

Bart Verlinde (88)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Empty Streets 2. Substance Vortex 3. Respect My Solitude 4. Cloud Seeder 5. Still Yearning 6. Strike Up With The Dawn 7. Transcending Yesterdays 8. Cease The Day