Apatheia: Konstelacja Dziur

Polen, black metal en / of death metal: een veel voorkomende combinatie. Zo ook dus dit trio – Herr Mann (bass, vocals), Anůnn (drums) en Vos (vocals, gitar) – dat naar de naam Apatheia luistert en, voor zover we konden achterhalen, met deze ‘Konstelacja Dziur’ zijn debuut aflevert. Acht nummers telt dit schijfje waarvan een paar, ‘ Boże ciało, en het afsluitende ‘Supernowa’, boven de tien minuten grens uitkomen. Uiteindelijk zorgt ‘Konstelacja Dziur’ voor iets meer dan vijftig minuten beukend agressief en brutaal geweld die eigenlijk niets aan het genre toevoegt, maar waar als je liefhebber wel van kan genieten. De agressief klinkende vocalen passen daar wonderwel bij al begrijp je geen snars van wat de heren je te vertellen hebben daar ze dit in hun eigen moedertaal brengen. Maar dat mag de pret zeker niet drukken, want muzikaal zit het geheel wel goed in elkaar. Het geheel straalt immers een dreigende kracht uit, al klinken de drums soms wat aan de magere kant. Toch zou ik de langere nummers achterwege laten omdat die moeilijker blijven boeien van begin tot eind ondanks een aantal tempo en ritme veranderingen. Maar als debuut is dit geen onaardig schijfje geworden en mits nog wat groeien kan Apatheia doorstoten tot een waarde in de gevestigde middenmoot van het (sub)genre. Om dat dan te overstijgen, heeft het trio wel beter songmateriaal nodig.

Luc Ghyselen (68)

Godz Ov War Productions MDCMLXVIII

Tracklist: 1. Odmętnia 2. Ślepe oddanie 3. Zimna krew 4. Złudzenie życia 5. Boże ciało 6. Raj 7. Skracanie 8. Supernowa