Druj: Chants To Irkalla

Alaska lijkt ons een kille plek. Toevalligerwijs is dit tevens de plek waar deze Druj vandaan komt. Als de muziek een indicatie is, lijkt onze stelling ons correct. Op ‘Chants To Irkalla’ worden we namelijk getrakteerd op een huwelijk van doom en black metal, waar sludge ook wel wat in de pap te brokken heeft. Het minst wat je kan zeggen is dat Druj extreme muziek maakt. Als we het over doom hebben, dan hopen we altijd op wat tristesse en melancholie te stuiten. Als die bij Druj zijn te vinden dan zal je er toch heel wat ijs mogen van weg krabben. Neen, ‘Chants To Irkalla’ is vooral een zware affaire waar iedere riff of drumslag als een slag in de maag voelt. Af en toe laat men wat melodie toe, maar niet genoeg om dit licht verteerbaar te maken. De bas speelt op dit album ook een prominente rol, en is goed in de voorgrond gemixt. Voor ons persoonlijk zijn de grunts en screams een beetje van een letdown, omdat ze weinig impact hebben. Als we wat tracks zouden aanraden, dan zou het zeker opener ‘Zigurrant Ablaze’ zijn. Een tien minuten lang doom monster met diepe bas, opzwepende drums en black metal gitaren. Ook de titeltrack wist ons te bekoren, met zijn militant eerste deel, waarna een chaotische uitbarsting ons verrast, waarna de hel precies losbarst. Best wel imposant. Dit is echter niet genoeg om ons volledig over de streep te trekken. Soms is het materiaal wat te eentonig, maar vooral is dit iets dat enorm zwaar op de maag ligt. Misschien iets teveel van het goede voor ondergetekende. Druj heeft in elk geval goede idee├źn en een brute sound. Fans van extreme doom kunnen alvast eens luisteren als hun interesse is gewekt. Wij zullen ons echter even op een motiliumpje trakteren.

Levi De Luycker (64)

Godz Ov War Productions MMMDCCLXII

Tracklist: 1. Ziggurant Ablaze 2. He Who Drinks Of Namma 3. Chants To Irkalla 4. Consort Of Sin 5. Invoke 6. Ashes Of Immortality