Castle: Deal Thy Fate

Vooreerst even verduidelijken dat er verschillende groepen met de naam Castle zijn en het is zelfs zo dat er drie US bands zijn met dezelfde naam. Deze Castle is de enige ware, de US / Canadese doomband met als frontvrouw Elizabeth Blackwell, een naam die klinkt als een begrip vind ik persoonlijk, een beetje zoals Elizabeth Bathory. Op dezelfde wijze opent hun vijfde album dreigend én vooral fantastisch. Ik heb het nummer ‘Can’t Escape The Evil’ een paar draaibeurten gegeven. ‘Skull In The Woods’ komt ook binnen als een bom. ‘Prelude’ is de prelude voor ‘Hexenring’, een relatief rustiger nummer met een zeer mooie opbouw en naar het einde toe variatie troef, waardoor het dan ook weer kwalitatief beter wordt. ‘Wait For Dark’ past perfect in het rijtje. Ik denk dat ze bij Ripple Records in hun handjes wrijven met een dergelijke niveau van de plaat. Het artwork van de hoes mag er ook zijn overigens. ‘Deal Thy Fate’ en ‘Haunted’ zijn twee nummers waar de doom plaats ruimt voor wat meer classic metal zonder dat er van een stijlbreuk kan gesproken worden. ‘Red Phantom’ klinkt als de perfecte mix van metal en doom en wederom een geweldig nummer. ‘Firewind’ opent alsof het Slayer is, tot de sfeer volledig omslaat en enkel de gitaar en stem prominent naar voren komen, waarna het nummer definitief zijn gelaat toont. Het is eigenlijk niet te geloven anno 2018 dat je met zo’n klassieke bezetting en het gegeven van doom nog een album kan maken dat tegelijk oer klassiek als verfrissend klinkt. Als je denkt dat doom je niet meer kan verrassen, check dan dit album. Voor zij die mij niet geloven: https://ripplemusic.bandcamp.com/album/deal-thy-fate.

Frederik Blieck (93)

Ripple Music

Tracklist: 1. Can’t Escape The Evil 2. Skull In The Woods 3. Prelude 4. Hexenring 5. Wait For Dark 6. Deal Thy Fate 7. Haunted 8. Red Phantom 9. Firewind