Alien: Imagine (single)

Dat Jim Jidhed met een indrukwekkend goede strot gezegend is, kon ik eind mei nog aan den lijve ondervinden op het MelodicRock Festival in Malmö. Hij was er de derde dag te gast voor een VIP unplugged sessie, maar we kregen al een eerste kennismaking op de eerste dag, toen hij deel uitmaakte van de MelodicRock Allstar band. Vlak voor mijn neus, zittend op een barkruk, bracht Jim onder andere een akoestische versie van ‘Only One Woman’, die oorspronkelijk in 1968 door The Marbles uitgebracht werd. De intieme sfeer, zijn geweldige vocale capaciteit gecombineerd met de eerlijkheid waarmee hij het nummer bracht, had ik maar zelden eerder beleefd. Dit raakte me tot in de toppen van mijn tenen. Ik zweer het je, als je dat voor je neus meemaakt komen je haren recht te staan. Een puur kippenvelmoment. Met ‘Imagine’ is hij dus niet aan zijn proefstuk toe en kon Alien deze monsterhit van een eigen muzikaal jasje voorzien. ‘Imagine’ stond op John Lennon’s tweede soloalbum uit 1972 en werd al menigmaal gecoverd door onder andere Lady Gaga, Pearl Jam en Coldplay. Reden voor deze Alien-versie is enerzijds een bedanking aan de fans, die hun band al jarenlang trouw zijn en anderzijds om hun eerder aangehaalde cover ‘Only One Woman’ te vieren die dertig jaar geleden hun grote doorbraak betekende. Wat me vooral opvalt aan deze versie, is dat Jim en zijn kompanen de gevoeligheid van het originele John Lennon-nummer wisten te bewaren, maar daar toch een eigen interpretatie konden aan geven. ‘Imagine’ kent extra kracht door de fantastische muzikale omlijsting. Op de uitgebrachte videoclip, https://www.youtube.com/watch?v=h9M0mpB134s, zie je ook de passie waarmee Jim het nummer in zingt. De sfeer waarop het nummer begint, is zalig. De piano zit nog steeds goed in het nummer, maar de accentjes zijn ronduit prachtig. Gitaar, bass, hammond, backings, … ‘Imagine’ krijgt dankzij Alien een moderne aanpak. De intieme aanpak blijft behouden maar de heren konden er een extra laagje Alien-kracht over gieten. “You may say I’m a dreamer”, maar dit is een verdomd goede versie.

Rocking Klingon (90)

Pride & Joy Music

Tracklist: 1. Imagine