Shibalba: Stars Al-Med Hum

Verandering van spijs doet eten. Daarom dat we besloten om ‘Stars Al-Med Hum’ van Shibalba eens aan een onderzoek te onderwerpen. De donkere meditatieve muziek is niet iets dat je gauw in onze collectie zal aantreffen. Toch nemen we, in de naam van vrije beleving, de taak op ons. In Shibalba tref je leden aan van Acherontas en Nåstrond aan, beide bands die mystiek en beleving hoog op het schavot hebben. Dit is zeker van hetzelfde laken een pak in Shibalba. De occasionele strijkers en gesproken stukken doorheen de ambient maken zeker een rilling los in ons, terwijl het herhalende van de muziek trances zou kunnen opwekken. Ook de percussie past perfect in het plaatje, samen met de talrijke eigenzinnig instrumenten die gebruikt worden. Onder meer Tibetaanse hoorns, darbukas, ceremoniële bellen en hoorns, alsook percussie-instrumenten gemaakt van beenderen en hoorns. Komt dan nog eens bij kijken dat men gitaardrones en synthesizers gebruikt om de beleving totaal te maken. An sich is het dan ook moeilijk om dit echt als muziek te beoordelen aangezien het hier toch wel meer draait om een spirituele, trance opwekkende ervaring. En dat kan je enkel als je hier je tijd voor neemt en het in je opneemt. Bij de één zal dit werken, de ander zal dit nogal snel afleggen. Persoonlijk zouden we ‘Stars Al-Med Hum’ nog eens opleggen op een donkere avond, met een stoffig boek en een warme chocome…. euhm stevige trappist. Het is enorm moeilijk om op zo’n abstract geheel een cijfer te plakken, dus zullen we ons daar deze keer van onthouden. Aangeraden aan de avontuurlijke donkere zielen onder ons.

Levi De Luycker (–)

Agonia Records ARCD 191

Tracklist: 1. Alignment I Fa Ra On 2. Alignment II Tei Re Re Re 3. Alignment III Ana Hat 4. Alignment IV La Ra 5. Alignment V Egi Pto