Onslaught: Killing Peace (re-release)

Met ‘Killing Peace’ brengt Dissonance Productions het comeback album van het Britse Onslaught uit 2007 terug op de markt. Er zijn weinig thrash bands uit Engeland die tot dezelfde verbeelding spreken als hun Amerikaanse genregenoten. Onslaught hoort daar echter zeker wel bij, samen met Sabbat en Xentrix in onze mening. Nu gaf in 2007 zo goed als niemand nog een donder om de band, dus de verwachtingen waren zo hooggespannen niet. Wat een verassing was dit album echter. Destijds was onze interesse gewekt met de single ‘Killing Peace’, mede dankzij het brute karakter en de geweldige lijn, “spitting blood in the face of god!” De rest van het album opereert echter op hetzelfde niveau. ‘Burn’ is met name een ideale opener, waarbij zanger Sy Keeler zowel zijn scherpe vocalen als brute grunts tentoonspreidt. Nooit gedacht zo een prestatie van de man te horen, maar net als oude wijn, komt hij enkel beter. ‘Destroyer Of Worlds’ is dan weer een enorm dynamisch nummer, met een onnavolgbaar refrein. Af en toe gaat men over naar een geluid van Machine Head, zoals in ‘Pain’. Dichter bij Slayer zal Onslaught wel niet komen als in ‘Planting Seeds Of Hate’. Voor fans die een verderzetting verwachtende waren van ‘Power From Hell’ en ‘The Force’ was het album misschien wel een teleurstelling, aangezien ‘Killing Peace’ een moderner thrash geluid liet horen. Hetgeen ook duidelijk aangaf dat men het voorgaande album, ‘In Search Of Sanity’, en met name de meer cleane melodische toets, opgaf. Criticasters daargelaten, bewees men echter dat men een plaats in de nieuwe wereld verdiende en het gaf de band ook weer tal van podiumkansen. Tot op de dag van vandaag hebben ‘Burn’ en ‘Killing Peace’ nog steeds een plaats in hun setlist. Voor wie destijds de boot gemist heeft brengt Dissonance Productions het album terug op cd uit. We hopen dat dit de voorbode op nieuw werk is!

Levi De Luycker (90)

Dissonance Productions

1. Burn 2. Killing Peace 3. Destroyer Of Worlds 4. Pain 5. Prayer For The Dead 6. Tested To Destruction 7. Twisted Jesus 8. Planting Seeds Of Hate 9. Shock ‘n Awe