Gutter Demons: No God, No Ghost, No Saints

Psychobilly werd altijd al wat stiefmoederlijk behandeld. Nochtans is het genre voor ons al meermaals een toevluchtsoord geweest tijdens periodes van metaalmoeheid. De muziek staat namelijk altijd centraal, en levert een no nonsense ervaring op. Ook de stelling dat je politiek en religie maar beter aan de deur laat, en zo een conflictvrije zone creëert, sprak ons altijd al aan. Op papier is het een mengeling van rockabilly en punk, toch is het niet louter een som van de delen en een genre op zich. Tegenwoordig kan je gemakkelijk de old school geïnspireerde bands onderscheiden van de nieuwere bands. Die nieuwere bands nemen een pak meer punkinvloed in hun geluid op dan hun genregenoten die inspiratie zochten bij de oude helden zoals Batmobile, Guana Bats en Frenzy. Gutter Demons zijn zeker een voorbeeld van de tweede optie. Met ‘No God, No Ghost, No Saints’ presenteren de Canadezen hun vijfde album. Verwacht je aan psychobilly met een infuus van vuige rock ‘n roll en punk. Zanger en gitarist Töxik zijn stemgeluid doet ons eerlijk gezegd nogal denken aan Eddie Guz van Chrome Division. Ook typerend voor het geluid is de contrabas van Gutter Flipper die zijn mannetje wel moet staan om boven de gitaren uit te steken. Er is wel voor ieder wat wils op dit album. Zo zijn ‘Psychotrons’, ‘Ghostrider’ en ‘Roadkills’ aan te raden aan de doorwinterde psychobilly-fan, kan een punker zich wel zoet houden met ‘Devil’s Hand’ en afsluiter ‘Roadkills’, krijgt rock ‘n roll een veeg uit de pan met ‘Ravenous’ en ‘Bad Bood’, en kunnen old-school psychobilly adepten de rockabilly gedreven ‘Cold Call’ waarschijnlijk wel smaken. Een culminatie van dit alles kan je horen op ‘D.O.A.’ Oude helden worden in de bloemen gezet op de hidden track waar ‘Rock Around With Ollie Vee’, van Buddy Holly en ‘You’re My Baby’ van Roy Orbison werd gecovered. Alsook valt op het album hun cover van Motorhead’s ‘Damag Case’ te vinden. Een band die één van de grootste inspiratiebronnen voor Gutter Demons lijkt, samen met Mad Sin, The Hellacopters en Nekromantix. Er zit klaarblijkelijk iets in het water in Canada, aangezien Gutter Demons samen met The Brains en The Creepshow toch wel bands zijn die moderne psychobilly een gezicht geven. Voor mensen die nog niet overtuigd zijn raden we ‘Cold Call’ en ‘D.O.A.’ aan.

Levi De Luycker (82)

Stomp Records

Tracklist: 1. Pscychotrons 2. Ravenous 3. Cold Call 4. Devil’s Hand 5. Damage Case 6. Faith 7. D.O.A. 8. Ghostrider 9. Bad Blood 10. Roadkills 11. Hell For Leather