Midnight, 14 april 2024.

Midnight, Cyclone, High Command @ De Kreun, Kortrijk.

Midnight staat al een tijdje op mijn radar, omdat het een van de meer productieve blackened speed metal bands is én vorige maand met ‘Hellish Expectations’ een knaller van een album uitbracht. In het voorprogramma stonden High Command en het Belgische thrash instituut Cyclone Geprogrammeerd.

*Foto’s: High Command*

High Command begon de avond met een zinderend tempo. Het vijftal uit Worcester, Massachusetts brengt thrash metal met een stevige hardcore invloed, in de trant van Power Trip. Ze hadden een toegewezen tijdslot van dertig minuten en besloten dat ten volle te benutten. De eerste pauze was na vijftien minuten, met een korte bandintroductie. Daarna werd het gaspedaal weer ingedrukt tot het einde van de set. De band heeft nogal wat invloeden, niet alleen muzikaal maar ook stilistisch. De frontman kwam het podium op met een zwaard, om het vervolgens op te bergen en bij het laatste nummer weer tevoorschijn te komen. Een van de gitaristen kwam ook het podium op met een camouflage outfit en een bivakmuts op, om die halverwege de set weer af te doen. Hoewel de muziek en de energie goed waren, kwam het visueel en stilistisch een beetje onsamenhangend over.

*Foto’s: Cyclone*

De volgende was het Belgische Cyclone. De band bracht twee albums uit tijdens de hoogtijdagen van thrash metal: 1986’s ‘Brutal Destruction’ en 1990’s ‘Inferior to None’. Beide albums waren evenredig vertegenwoordigd met drie nummers van elk album. De beukende, headbangende riffs zijn vandaag de dag nog steeds sterk en de “jonkies” in de band hielden zich zeker staande. Vooral de basgitaar kwam perfect en snijdend door in de mix. Halverwege de set werd het tempo verhoogd met ‘Take Thy Breath’ en vanaf dat moment begon de moshpit te groeien. Voor hun voorlaatste nummer brachten ze ons ‘Nothing Is Real’. Een nieuwe track met chugging, mid-tempo riffs die de hoofden zeker aan het knikken en beuken kreeg. Ik hoop dat we dit kunnen zien als een voorbode van meer nieuw materiaal, want de band had eerder al aangekondigd dat hun set op Alcatraz in Kortrijk ook opgenomen zal worden.

*Foto’s: Midnight*

Ohio’s Midnight is een eenmansband van een man onder de naam ‘Athenar’. Oorspronkelijk bracht de band alleen een paar ep’s en singles uit, maar werd productiever met de release van de eerste volledige album ‘Satanic Royalty’ in 2011. Live treedt de band op als een trio met Athenar op bas en zang. Blackened speed metal gemengd met sleazy, dirt en een absurde hoeveelheid energie zorgden voor een explosief optreden dat iedereen bij de strot greep. Gitarist en bassist liepen, sprongen en buitelden over het podium, wat alleen maar bijdroeg aan de muzikale aanval die ze brengen. De band bracht een best-off van hun catalogus, inclusief wat nieuw werk van het nieuwste album zoals ‘Satanic Slaugthor’, ‘F.O.A.L’ en de titeltrack, ‘Hellish Expectations’. Ze kwamen, zagen en overwonnen in een vijfenvijftig minuten durende blitzkrieg, maar lieten een serieuze impact achter op mij en de rest van het publiek. Dit is een band die je live gezien moet hebben.

Met dank aan Andreas Reissnauer (Metal Blade Records) en Wim Leppens (Metadrone / Sonic Excess).

Tekst en foto’s: Thomas Vervoort.