Gullegem Metal Fest, 13 april 2024, dag 2.

Gullegem Metal Fest @ Dwarsschuur, Gullegem.

Dag twee van Gullegem Metal Fest, Zaterdag 13 april, bracht ons nog zeven bands die ons in extase probeerden te brengen. Wij, van MUSIKA, zagen, hoorden, en ervaarden het op volgende manier.

*Foto’s: Cobracide*

Als winnaars van de battle van vorig jaar verdiende Cobracide zeker hun plekje in de line-up, en ze openden de dag met en knal. Dit vijftal bracht een krachtige set van thrash- en deathmetal die de zaal meteen wist te vullen. Met hun razende riffs, knallende drums en bulderende vocalen wisten ze het publiek vanaf het eerste moment te grijpen. Het enthousiasme van het publiek was voelbaar door de moshpits die ontstonden en het uitbundige headbangen dat door de hele zaal verspreid was.

*Foto’s: Cathubodua*

Na het krachtige optreden van Cobracide was het een verademing om meegenomen te worden naar een fantasiewereld met Cathubodua. Deze epic symphonic metalband weet je volledig onder te dompelen in hun eigen verbeeldingsrijk, dankzij hun vocale, muzikale en visuele performance. De stem van Sara Vanderheyden blies me omver met haar foutloze overgangen van hoge naar lage tonen. Dit was een indrukwekkende combinatie met de muziek die door de gitaristen, bassist, drummer en violist werd gecreëerd. Tijdens het optreden brachten ze onder andere ook hun nieuwe single ‘Foretelling’, die eerder in januari was uitgebracht.

*Foto’s: Fractured Insanity*

Voor de groep Fractured Insanity, afkomstig uit Moorsele, voelde het bijna als spelen op vertrouwde grond in Gullegem. Dit jaar vierden ze hun twintig jarig bestaan en dat werd gevierd met een verpletterende performance. Met een mix van nummers van hun meest recente album ‘Massive Human Failure’, waaronder ‘Hell Of No Man’s Land’, en klassiekers van hun eerdere album ‘Man Made Hell’ zoals ‘Forced To Roam’ en ‘Suicidal Holiness’, brachten ze een strakke death metal set die zowel brutaal als agressief was.

*Foto’s: Mordkaul*

En toen was het tijd voor Mordkaul, een Belgische melodieuze death metalband. Aangezien ik nog niets van deze groep had gezien, wist ik niet wat ik kon verwachten, maar ze bliezen me omver. Hun razende gitaarriffs en krachtige vocalen namen de zaal over en lieten een onuitwisbare indruk achter. Hoewel ze slechts een van de vele bands waren die avond, waren ze voor mij absoluut het hoogtepunt. Mordkaul heeft zichzelf bewezen als een krachtige opkomer in de metal scene die je niet mag missen.

*Foto’s: Mantah*

De Belgische metalband Mantah, opgericht in 2020, brengt een frisse wind in de hedendaagse alternative metal scene. Geleid door ex Spoil Engine gitarist Bart Vandeportaele en ex Fields Of Troy vocalist Sven Herssens, biedt Mantah een eigentijdse kijk op het genre. Met een mix van nu-metal en metalcore, verrijkt met een vleugje elektronica, weet Mantah zich te onderscheiden. Met nummers van hun debuutalbum ‘Evoke’, dat veel lof heeft gekregen, bewees Mantah dat ze zowel op plaat als live indruk kunnen maken.

*Foto’s: Dudsekop*

Dudsekop, een Belgische black metalband uit Ieper, bracht een unieke mix van black metal met diverse invloeden, dit alles met een authentieke flair in het Ieperse dialect. Hoewel de West-Vlaamse teksten misschien niet volledig werden begrepen, slaagde de band erin een gevoel van dreiging en duisternis te creëren. De aanwezigen genoten met volle teugen en de enthousiasme in de zaal was voelbaar. Ze openden hun set met een nummer van hun nieuwste release ‘Wuk Emme Nog Van Leevn’, getiteld ‘Brandstoake’. Ze sloten eveneens af met een nummer van hun nieuwe album met dezelfde naam, ‘Wuk Emme Nog Van Leevn’. Tussendoor werden ook nummers gespeeld van hun album ‘Liksem’, zoals het titelnummer zelf,, ‘Dran’, ‘Koavezwort’, en meer.

*Foto’s: Bark*

Bark, een band uit de buurt van Antwerpen, bewijst keer op keer dat België barst van het muzikale talent. Met een krachtige mix van groove metal en death metal weten ze het publiek telkens weer te betoveren. Frontman Ron Bruynseels is een ware entertainer, die het publiek moeiteloos weet te betrekken bij hun muzikale geweld. Dankzij hun diverse muzikale achtergronden brengen ze een unieke mix van punk, hardcore, metal en thrash die als een mokerslag aankomt. Meteen een heel goeie afsluiter voor een weekend vol getalenteerde Belgische muzikanten!

Met dank aan Véro en het complete GMF team.

Tekst: Kiara Vandewalle.

Foto’s: Bianca Lootens.