Firn: Sternentor

Een tweetal jaar jaar terug werden we compleet weg geblazen door ‘Frostwärts’ het debuutalbum van Horda onder de naam Firn. In zijn dooie eentje wist Horda ons compleet te overdonderen met een black metal waarin hij een pak pagan in mengde. Nu volgt het tweede album onder de naam Firn. We gaan maar meteen met de deur in huis vallen: ‘Sternentor’ blaast ons ook omver. Firn, of Horna zo je wil – want opnieuw doet hij zo goed als alles in zijn dooie eentje. Slechts naar het einde toe van ‘Wilder Bund’ menen we ook een vrouwelijke stem op te merken. Het draagt een extra accent bij aan de sound van Firn. –, heeft slechts vier nummers nodig om ons compleet overstag te laten gaan. We krijgen een enorm dreigende kracht te verwerken gehuld in duisternis en vooral in kilte. Net alsof de ijspegels door de speakers knallen richting ons hart. Maar die treffen dan ook dan ook doel zodat we ook nu weer enorm diep geraakt geworden door zoveel schoonheid in kracht en melodie. De vier tracks op dit album vormen een concept verhaal ergens heel ver weg in een fictieve wereld buiten onze kosmos. Ook nu weer kiest Firn voor een sound die bepaald wordt door melodic black metal die hij af en toe wat doorspekt met elementen uit pagan. Voeg daaraan toe dat hij speelt met verschillende tempo’s en ritmes om zijn nummers op te bouwen zodat hij verschillende graduaties verkrijgt op gebied van zwoel kracht, als dreiging, als kilte, als duisternis. Het beklijvende en enorm intense geheel grijpt ons opnieuw enorm bij de keel zodat we niet anders kunnen dan dit tweede full-album onder de naam Firn een even knap waarderingscijfer geven. Hebben we ten andere al gehad over de vocalen? De ene keer klinken die clean en af en toe worden die verhalend neer gezet. Maar ook rauwe en ruwe grunts en zelfs koorzang komt hier aan bod, zodat we ook op dat vlak een pak variatie te horen krijgen. Met andere woorden: dit is gewoonweg hoe wij het liefst onze portie (melodic) black metal tot ons nemen. En u?

Luc Ghyselen (98)

Schattenpfade / Einheit Produktionen

Tracklist: 1. Unter Dem Eis 2. Winterläufer 3. Sternentor 4. Wilder Bund