Sunday At 9: Chosen. Obeyed. Forgotten

Sunday At 9 is een vrij jonge band – opgericht in 2017 – afkomstig uit Polen, een land dat voor ons quasi synoniem staat voor brute death metal. Niet zo bij dit vijftal dat het eerder houdt bij progressive / groove metal. Met ‘Chosen. Obeyed. Forgotten’ brengen ze een debuutalbum waarbij de focus ligt op sociale thema’s zoals machtsmisbruik, elitair denken en corruptie om er slechts die uit te pikken. Het is meteen duidelijk dat het niet bepaald gaat over vrolijk makende onderwerpen. De agressie spat dan ook van het album. De riffs zijn kort en krachtig, de ritmesectie beukt als bezeten en de zang is ronduit hondsbrutaal en rauw. Sporadisch duikt al eens een cleanere zang op maar zonder dat er daarom aan kracht wordt ingeboet. Niet dat we graag vergelijken met andere bands maar als we u bij dit debuut enige richting mogen meegeven over het soort geluid waaraan u zich mag verwachten dan springt een band als Lamb Of God meteen in het vizier. Denk nu niet meteen dat u één of andere would-be LoG kloon te horen krijgt maar qua agressie komen deze Polen aardig in de buurt als u het ons vraagt. Om maar te zeggen, dit is een debuut om ‘U’ tegen te zeggen. De spreekwoordelijke muilperen vliegen om de oren dat het een lust is en de momenten om op adem te komen zijn bijzonder schaars. Er is ons bitter weinig gekend over het muzikale verleden van de bandleden maar dit klinkt allerminst alsof het hun eerste stapjes zijn in de muziekwereld. Eerder durven we spreken van een band die zeer goed op elkaar is ingespeeld en verdomd goed weet waar ze naartoe willen. We kunnen u alvast vertellen dat Sunday At 9 niet klinkt als een rustig kabbelend beekje dat u op een zondagochtend bij de eerste kop koffie in peis en vree staat te aanschouwen. Sunday At 9 schudt u eerder op extreme wijze wakker zoals rekruten op hun eerste dag in het leger. Een regelrechte aanslag voor lijf en leden! Negen nummers lang die samen goed zijn voor bijna drie kwartier pompende adrenaline knalt ‘Chosen. Obeyed. Forgotten’ door de speakers. En als u er even enthousiast van wordt als ondergetekende, dan drukt u meteen op repeat voor een hernieuwde reeks vuistslagen.

K.H. (88)

Independent Release

Tracklist: 1. Pariah 2. The Fall 3. Preacher Of Neglect 4. Nephilim 5. Oddbox 6. Auguste’s Penance 7. Bound For A 1000 Years 8. Algedonic Recurrence 9. In Vain