Benighted: Ekbom

Het Franse Benighted werd in de buurt van Saint-Étienne in 1998 opgestart. Men ging van start als black metal band, maar tegenwoordig kiest het gezelschap voor een mix van death metal en grindcore. Op ‘Ekbom, het nieuwste werkstuk voor de band, en het tiende sinds het ontstaan van de band, hebben de fans toch zo’n vier jaar moeten op wachten. Daar zal de corona pandemie wel voor iets tussen gezeten hebben, maar toch. ‘Ekbom’ start met het korte instrumentale ‘Prodome’ vooraleer de heren van Benighted – tegenwoordig zijn dat Julien Truchan (vocals), Pierre Arnoux (bass), Emmanuel Dalle (gitaar) en Kévin Paradis (drums) – hun muzikale duivels ontbinden. Het kwartet raast heel brutaal en agressief verder gedurende de overige elf tracks die je op dit album hoort. De sound is heel gedreven en energiek en wordt aan een heel hoog tempo afgeleverd. Het is niet zo dat hetzelfde tempo en ritme het complete album lang wordt aangehouden, want de heren lossen heel sporadisch wel eens het gaspedaal, om wat variatie te brengen in tempo en ritme. Verder krijgen we de gebruikelijke agressieve grunts en growls te horen die typisch zijn in death metal / grindcore middens. We moeten toegeven dat we niet echt naar de teksten op zich luisteren, en ons gewoonweg laten leiden door de brutale en agressieve kracht die uitgaat van het geheel. Na iets meer dan zesendertig minuten is het viertal uitgeraasd en liggen wij ergens in een hoekje naar adem te happen. Dit is een intens schijfje geworden waar je een pak energie mee kan verliezen als je je volledig laat gaan. En alhoewel de band in heel hoog aanzien staat bij vele liefhebbers van het (sub)genre zijn wij toch minder “fan” van die brutale agressiviteit. Dat neemt niet weg dat we af en toe enorm kunnen genieten van zo’n intense kracht, agressiviteit en brutaliteit. Maar om dit zware geweld elk uur van de dag te moeten aanhoren … daar passen we evenwel voor.

Luc Ghyselen (68)

Season Of Mist SOM 796

Tracklist: 1. Prodome 2. Scars 3. Morgue 4. Le vice des entrailles 5. Nothing Left To Fear 6. Ekbom 7. Metastasis 8. A Reason For Treason 9. Fame Of The Grotesque 10. Scapegoat 11. Flesh Against Flesh 12. Mother Earth, Mother Whore