Khold: Du Dømmes Til Død

De Noorse black metal band Khold werd opgericht in 2000 en is met ‘Du Dømmes Til Død’(vrij vertaald: ‘Je Wordt Ter Dood Veroordeeld’) toe aan een achtste full-album. We hadden eerlijk gezegd nooit durven hopen dat er zo snel na ‘Svartsyn’ (2022) al een nieuw album zou komen want we hadden immers acht lange jaren moeten wachten op dat album. Het kon volgens ons twee zaken betekenen, ofwel was er een plotse opleving van energie en inspiratie om zo snel een nieuw album te maken ofwel werd er om één of andere reden plots heel snel beslist om het ijzer te smeden terwijl het heet is en dus een album in elkaar te flansen maar dan eerder eentje waarvan je achteraf had gewild dat het niet was gemaakt. Welnu we kunnen u geruststellen, het is naar ons aanvoelen véél meer de eerste gedachte die tot dit album heeft geleid dan het feit dat de band snel iets wilde uitbrengen. Zoals vanouds bij Khold is het tempo te situeren in de tragere en midrange regionen, zelden worden het gaspedaal tot het einde ingedrukt wat niettemin bij momenten zeker resulteert in opzwepende riffs. Doorgaans echter mag u zich verwachten aan loodzware riffs en melodieën die een sfeer van hel en verdoemenis oproepen. De rauwe stem van Gard doet de rest. Net als in de beginjaren spuwt hij de gitzwarte teksten uit – waar we nog steeds geen jota van verstaan want onveranderd in het Noors – op een manier dat je nekhaar spontaan recht komt te staan. Khold heeft nooit de status weten te bereiken van landgenoten zoals pakweg Satyricon maar heeft volgens ons binnen de wereld van de black metal méér dan haar strepen verdiend en zet met ‘Du Dømmes Til Død’ eens temeer een ijzersterk album neer dat van de eerste tot de laatste seconde intrigeert én meesleept. Niet dat de band met iets spectaculairs vernieuwend op de proppen komt maar het is ook niet zo dat ze in herhaling vallen. Kortom Khold slaagt erin om volledig als zichzelf te klinken en toch gevarieerd. De negen nummers draaien in tijdsduur allemaal tussen de drie en net boven de vier minuten. U krijgt dus eerder vrij korte, gebalde nummers voor de kiezen geschoven waar alle ballast duidelijk verwijderd is. Het maakt dat ‘Du Dømmes Til Død’ als het ware in een oogwenk voorbij is. In nauwelijks meer dan een half uur raast het volledige album aan je voorbij. Het is in feite het enige punt van kritiek dat we kunnen bedenken: het is veel te snel voorbij. Al durven we denken dat we hetzelfde gevoel zouden hebben als het een kwartier langer aan eenzelfde hoge kwaliteit had geduurd. Vrij vertaald: aanschaffen die handel! Het is niet elke band die bijna een kwarteeuw bestaat gegeven om nog steeds zo fris voor de dag te komen.

K.H. (90)

Soulseller Records

Tracklist: 1. Myrdynk 2. Vanviddfaren 3. Heks (du dømmes til død) 4. Skoggangsmann 5. Misgrep 6. Trolldomsdømt 7. Lædel 8. Galgeberg og Retterbakke 9. Dølgsmål