Deception: Daenacteh

Het Noorse Deception timmert al heel wat jaartjes aan een muzikale carrière. De band werd immers in 2012 opgestart als Art Of Decpetion. Pas sinds 2019 gaat men verder onder de verkorte versie van het origineel: Deception. Je kon Art Of Deception vlotjes in het vakje melodic death metal duwen, maar onder de nieuwe naam voegt het gezelschap – Sindre Wathne Johnsen (gitaar, vocals, orkestratie), Hans Jakob Bjørheim (gitaar), Einar Hasselberg Petersen (drums) en Marius Ofstad (bass) – daar een symfonisch tapijt aan toe. Zo komen ze, een beetje toch, in het vaarwater van o.a. Wintersun en zeker SepticFlesh terecht. Als je dan ook nog denkt aan Blood Red Throne zet je zeker muzikaal al goed en al heel zeker met de persoon van Sindre Wathne Johnsen die er ook de vocalist is. Met ‘Daenacteh’ is de band aan zijn vierde full-album toegekomen als je ook de twee werkstukken onder de naam Art Of Deception meetelt. Het nieuwe werkstuk telt acht heel knap opgebouwde tracks waar kracht, agressie, melodie en symfonie met elkaar in de clinch gaan om de meeste aandacht op te eisen. Dankzij de vele wisselingen in tempo en ritme zorgt het album voor een heel boeiend geheel dat ons vanaf de eerste klanken van opener ‘Sulphur Clouds’ tot en met de afsluitende tonen van afsluiter ‘Daughters Of The Desert’ niet enkel weet te boeien, maar ons ook weet te overtuigen. Naar het schijnt is een soort van concept album geworden – we moeten eerlijk toegeven dat we niet steeds even gefocust naar de teksten hebben geluisterd – waar we een jonge vrouw volgen doorheen haar tocht door de woestijn om te ontsnappen aan een heel brutale dictatuur. Hoe dan ook, het is het geheel dat ons aanspreekt waarin we de agressieve, en best wel dreigende, kracht in ontdekken die we zo graag verwelkomen en die vorm gegeven wordt met de nodige melodieuze omkadering en met knappe symfonische accenten zodat het geheel een episch karakter meekrijgt. De Flitsende gitaarsolo’s zijn nog een extra pluspunt waard. ‘Daenacteh’ kunnen we dan ook volmondig aanraden aan elke fan van de eerder genoemde bands en van het (sub)genre in het algemeen.

Luc Ghyselen (94)

Mighty Music PMZ 403

Tracklist: 1. Sulphur Clouds 2. King Of Salvation 3. Iblis’ Mistress 4. Assailants 5. Monophobic 6. Dhariyan 7. Be Headed On Your Way 8. Daughters Of The Desert