Anubis: Dark Paradise

Het Amerikaanse Anubis timmert sinds 2018 aan een muzikale carrière. De band werd opgestart naar de ideeën van vocalist Devin Reiche die een verleden heeft als bassist bij aan aantal thrash metal bands waarvan Hatchet misschien wel de meest bekende naam is. Maar Devin is in de eerste plaats een fan van power metal zodat hij nu met Anubis volledig opleeft. Anubis doet het op de “old school” manier: veel concerten geven en af en toe wat nieuw studio werk naar buiten brengen. Zo zorgde de band ondertussen reeds voor vier ep’s. Met ‘Dark Paradise’ komt Anubis met een eerste full-album naar buiten. De huidige line-up – Devin Reiche (vocals), Eleazar Llerenas (gitaar), Justin Escamilla (gitaar), Robin Salazar (drums) en Will Buckley (bass) – kreeg wel hier en daar wat extra “hulp” voor dit negen tracks tellend album: Balmore Lemus (tweede gitaarsolo tijdens ‘Venom And The Viper’s Kiss’), Cassie Morris (piano tijdens ‘Downfall’), David Ainsworth (growls op ‘Devour’), Diego Valadez (keyboard solo tijdens ‘Thy Frozen Throne’), John Dolan (extra bass) en Paul Gehlhar (akoestische gitaar op ‘Heartless’, growls tijdens ‘Thy Frozen Throne). Al deze bijdrages zorgen toch voor extra accentjes en zijn zodoende toch wel een meerwaarde voor het album dat zich anders toch wel heel traditioneel laat kennen. Niet dat daar iets mis mee is, integendeel. En dan al zeker niet als de heren voor best wel aanstekelijke nummers zorgen waar kracht en melodie mooi samensmelten in heel mooi opgebouwde nummers. Zo krijgen we dus een heel solide en stevige basis van bass en drums, bouwen krachtige riffs daar een mooi frame op, en kunnen de krachtige vocalen en de best wel leuke gitaarsolo’s de spotlight opzoeken. Terwijl de band zijn eigen songs schrijft, krijgen we hier toch een best wel opvallende coverversie te horen. Opvallend omdat ‘Symbolic’ afkomstig is uit de koker van Chuck Schuldiner die toch bij death metal legende Death actief was. Je kan de originele versie terug vinden op het gelijknamige album uit 1995. Maar, eerlijk is eerlijk: Anubis komt er heel aardig mee weg en voegt zo nog een extra accentje aan hun sound toe. Zo levert Anubis een best wel geslaagd debuutalbum af dat in de eerste instantie power metal fanaten zal weten te overhalen, maar zo ook probeert om thrash fanaten en / of liefhebbers van traditional heavy metal over de streep te trekken.

Luc Ghyselen (80)

M-Theory Audio

Tracklist: 1. Venom And the Viper’s Kiss 2. Heartless 3. Priestess Of Dark Paradise 4. Fallen 5. Devour 6. The Uncreated 7. Symbolic 8. Strife 9. Thy Frozen Throne