Zakk Sabbath: Doomed Forever Forever Doomed

Zakk Sabbath is, zoals de naam al doet vermoeden, een Black Sabbath coverproject met Zakk Wylde aan het stuur. Het project is in 2014 gestart en richtte zich tot nu toe vooral op live optredens. Helaas worden deze optredens vooral in de VS gespeeld, waardoor ik wat op mijn honger bleef zitten. Ik vermoed dat Black Sabbath geen introductie hoeft. Zakk Wylde heeft zijn sporen verdient als opvolger van Randy Rhoads als gitarist van Ozzy Osbourne, maar is ook spilfiguur in Black Label Society en tourt momenteel de wereld rond met de Pantera reunie. Naast Zakk Wylde op gitaar en zang, spelt Rob Nicholson op bas en Joey Castillo bemant de drums, niet de minste line-up dus. Met ‘Doomed Forever Forever Doomed’ brengt het trio meteen een dubbelalbum, en de inspiratie is duidelijk. Het is eerste schijfje is een cover van het volledige ‘Paranoid’ album, terwijl schijfje “twee” het album ‘Master Of Reality’ voor zijn rekening neemt. Beide cd’s zijn qua mixing en mastering zo goed als identiek, zodat ze vlot als één geheel beluisterd kunnen worden. Zakk is erin geslaagd zijn stem verdomd goed op deze van Ozzy te laten liggen. Samen met Iommi’s iconische riffs en een vrij moderne productie zorgt dit voor een iets zwaardere renditie van het origineel, maar de authenticiteit blijft behouden. Wylde slaagt er tevens in om voldoende terughoudendheid aan de dag te brengen in zijn gitaarspel. Hier en daar maken de typische ‘pinch harmonics’ hun opwachting, maar zonder geforceerd over te komen. De nummers zijn behouden zoals ze origineel zijn, verwacht hier dus geen originele interpretatie van de klassiekers. Enkel sommige solo’s (‘Paranoid’) en instrumentale stukken (‘Rat Salad’) zijn wat aangepast, maar doen geen afbreuk aan het geheel. Voor mij is deze Zakk Sabbath en leuke extra voor fans van zowel Black Sabbath als Zakk Wylde. Zeker aan te raden als je deze klassiekers eens in een nieuw jasje wil horen.

Thomas Vervoort (85)

Magnetic Eye Records

Tracklist: cd1: 1. War Pigs 2. Paranoid 3. Planet Caravan 4. Iron Man 5. Electric Funeral 6. Hand Of Doom 7. Rat Salad 8. Fairies Wear Boots // cd2: 1. Sweet Leaf 2. After Forever 3. Embryo 4. Children Of The Grave 5. Orchid 6. Lord Of This World 7. Solitude 8. Into The Void