Dödsrit: Nocturnal Will

Gestart in 2017 als éénmansband van de Zweed Christoffer Öster, is Dödsrit vrij snel uitgebreid tot een volwaardige band met de Nederlandse inbreng van Jelle Soolsma (bas), Brendan Duffy (drums) en Georgios Maxouris (gitaar). Vooral de inbreng van deze laatste is aanzienlijk zowel in het meeschrijven van de nummers als in het hele productieproces doordat hij eveneens het label Wolves Of Hades beheert waar de band onderdak heeft gevonden. Waar Dödsrit vanaf het prille begin hoge ogen wist te gooien, is dit sinds de inbreng van het genoemde trio enkel nog bergop gegaan. Met het vierde full-album ‘Nocturnal Will’ waren de verwachtingen dan ook ronduit hoog gespannen. En laten we maar meteen alle spanning wegnemen: ‘Nocturnal Will’ voldoet aan alles wat we ervan verwacht hadden! Vanaf opener ‘Irjala’ word je volledig meegezogen in het album. De symfonische black metal van het gezelschap is zowel furieus als melodieus. Komt nog bij dat er een resem invloeden en stijlen worden toegevoegd – vaak op subtiele wijze – waardoor het geheel bijzonder boeiend klinkt en boordevol afwisseling. Een nummer als ‘Irjala’ overstijgt met gemak de tien minuten speelduur zonder ook maar een milliseconde het gevoel te geven dat er een overbodige riff tussen zit. ‘Nocturnal Fire’ is met een dikke acht minuten ietsje gebalder maar het gevarieerde feestje gaat lustig verder. Het tempo is bij momenten ronduit verschroeiend waarbij de ijselijke zang van Christoffer grandioos tot zijn recht komt. Echter gaat de zang niet zonder meer met alle aandacht lopen. De – lange – instrumentale passages onderstrepen enkel nóg meer de variatie die de band aan de dag weet te leggen. ‘Ember And Ash’ mag dan nog eerst gezien worden als een kort, rustig instrumentaal intermezzo van nog geen minuut, het gaat naadloos over in het al even instrumentale maar uitgebreidere ‘Utmed Gyllbergens Stig’ vooraleer als het ware een tweede blik aan retestrakke riffs wordt opengetrokken bij ‘As Death Comes Reaping’. Na afsluiter ‘Celestial Will’ is er drie kwartier na de eerste noot enkel de automatisch reflex om op repeat te duwen. De gelaagdheid van de nummers zorgt ervoor dat we ook na meerdere luisterbeurten enkel nog nieuwe elementen ontdekken. Voorgaand album ‘Mortal Coil’ werd lovend onthaald, we kunnen enkel denken dat deze ‘Nocturnal Will’ niet minder enthousiast zal beoordeeld worden. Wie fan is van melodieuze black metal kan eenvoudigweg niet om Dödsrit heen. Dit is zonder twijfel nu al één van dé albums van 2024 binnen de zwartgeblakerde wereld. Een bijzonder knap staaltje muziek. Kortom, een absolute aanrader!

K.H. (95)

Wolves Of Hades

Tracklist: 1. Irjala 2. Nocturnal Fire 3. Ember And Ash 4. Utmed Gyllbergens Stig 5. As Death Comes Reaping 6. Celestial Will