Druadan Forest: Dismal Spells Part 2 – The Night Circus

Druadan Forest is een naam die al een rijke geschiedenis achter de rug heeft. Het is een van de projecten van de Fin V-KhaoZ en begon reeds in 1998 als een dungeon synth project. Na een lange hiatus, tussen 1999 en 2016, is het project nu actiever dan ooit, met ‘Dismal Spells Part 2 – The Night Circus’ als vijfde album in acht jaar tijd. Sommige van de albums zijn een vorm van melodische black metal met een stevige Summoning invloed. Deze ‘Dismal Spells Part 2 – The Night Circus’ is echter opnieuw pure dungeon synth, zonder invloed van gitaar, vocals, drums of andere instrumenten. Het heeft een vrij middeleeuwse stijl qua klank, zeker bij nummers als ‘Wizard’s Hut’ waarbij je je op een markt in middeleeuws Brugge waant. De sfeer is vrij gemoedelijk, met momenten zelfs kalmerend en rustgevend en hier en daar zijn intrinsieke toevoegingen die duidelijk maken dat er best wat werk gekropen is in het arrangeren van de nummers. Toch blijf ik wat op mijn honger zitten. Het is namelijk zo dat de meeste nummers een bepaald motief of refrein hebben, maar doorheen het nummer weinig tot geen evolutie meemaken. De titels van de nummers weerspiegelen voor mij ook te weinig de sfeer die ik ervaar. Zoals eerder gezegd waande ik mij in plaats van een ‘Wizard’s Hut’ eerder op een markt, en zelfs zonder praktijkervaring kan ik zeggen dat ‘Summer Night Orgies’ waarschijnlijk een stuk meer spanning genereren dan hier is vastgelegd. Voor mij is deze ‘Dismal Spells Part 2’ een aangename kennismaking met dungeon synth, maar ik blijf toch wat op mijn honger zitten qua evolutie en complexiteit. Geef mij dan maar het iets zwaardere werk door bands als Summoning of Caladan Brood.

Thomas Vervoort (70)

Werewolf Records

Tracklist: 1. Moonlight Sorcery 2. Witches Lake 3. Summer Night Orgies 4. The Devil’s Gate 5. Spells And Magic Potions 6. Raven And Dagger 7. Wizard’s Hut 8. Black Towers Of Khaneros