Pestilength: Solar Clorex

Het Spaanse Pestilength wordt gevormd door N. (drums) en M. (gitaar, bass, vocals). Het tweetal ging ergens in Baskenland in 2018 van start om hun visie op een mix van black metal en doom aan de wereld kenbaar te maken. Met ‘Solar Clorex’ is het duo aan een derde full-album toegekomen terwijl men ook reeds voor vier ep’ en een split zorgde. ‘Solar Clorex’ start met het korte instrumentale ‘Intraexsanguination’ dat al meteen voor een pak dreiging zorgt in een heel duistere omgeving. Meteen twee ingrediënten die de heren in elke track weten onder te brengen, samen met het slepende en best wel trage ritme uit doom, en de kilte uit black metal. Zonder dat men ons echt weet te overtuigen met hun muzikaal kunnen, kunnen we leven met het puur muzikale, al komt het na een paar tracks toch vrij eentonig over, ondanks het feit dat de heren hier wel instaan voor variatie in tempo en ritme. Maar dé voornaamste factor waarom we deze ‘Solar Clorex’ nooit of te nimmer tot onze favoriete albums zullen rekenen zijn de vocalen. Die worden op een eigenzinnige manier weergegeven en zijn meestal zo goed als onverstaanbaar neer gezet in een soort van diep gorgelen. We weten eigenlijk niet goed hoe de vocalen te gaan omschrijven. Ze laten ons alvast helemaal koud, langs de ene kant zou dat natuurlijk een uitmuntend teken van kilte kunnen zijn, maar het is iets anders: we vinden het helemaal niet geslaagd. Dat er een pak liefhebbers van het genre compleet anders over denken is natuurlijk een waarheid als een koe, anders kan je je als band bijlange niet zo lang staande houden tussen het overaanbod aan nieuwe releases die elke week opnieuw de markt over spoelen. Hoe dan ook, deze ‘Solar Clorex’ van Pestilength is niet aan ons besteed en zal hier vlug achteraan de kast stof liggen verzamelen.

Luc Ghyselen (40)

Debemur Morti Productions DMP 0245

Tracklist: 1. Intraexsanguination 2. Neerv 3. Occlusive 4. Enthronos Wormwomb 5. Baleful Profusion 6. Dilution Haep 7. Oxide Veils 8. Choirs Of None 9. Verbalist Aphonee