Gotus: Gotus

Gotus is een live-project van gitarist Mandy Meyer en drummer Pat Aeby, die in 2019 het daglicht zag. Mandy is, zeker voor mij, geen onbekende, gezien hij zijn sporen verdiende in Krokus en Gotthard. Gotus was jammer genoeg geen lang leven geschoren met de uitbraak van de pandemie. In 2022 nam de band de draad terug en verstevigde zijn status toen ook Ronnie Romero (Rainbow, Sunstorm, Michael Schenker Group), bassist Tony Castell (ex-Krokus, Crystal Ball) en toetsenist Alain Guy aan boord kwamen. We schrijven Frontiers, dus niet te verwonderen dat Alessandro Del Vecchio (weliswaar samen met Patrick Aeby and Mandy Meyer) in de productie betrokken werd. Deze schijf volgt op de lancering van hun single ‘Fallen Angel’ eind oktober: https://www.youtube.com/watch?v=iJux2eU3pjw. Daar kon je de stijl en sound van de band al wat opsnuiven. ‘Gotus’ is niet alleen een eerbetoon met schitterende uitvoeringen van klassiekers, maar verkent ook nieuwe grenzen. De ritmesectie, met een geschiedenis van samenwerking in Krokus tijdens de jaren 2000, is ook hier een sterke troef. De band heeft drie singles uitgebracht in aanloop naar hun titelloze debuut. Het meeslepende ‘Take Me To The Mountain’ is de opener en zorgt voor een gierende start, waarmee je direct op de rand van je stoel gaat zitten: https://www.youtube.com/watch?v=abPdR_P1mZ0. Veel Hammond op een snedig, groovy maar intense cadans, waar Romero’s dominerende aanpak alles gedoseerd weet te combineren. Het is een knappe combinatie hoe je swingend uit de hoek kan komen en toch hard kan toeslaan. Tweede single is ‘Beware Of The Fire’, waarmee ze nieuwe grenzen opzoeken. Opnieuw dat metalen randje op de rollende gesmeerde motor: https://www.youtube.com/watch?v=qZyJNsiJEv0. Voor ‘Love Will Find Its Way’ pakt Mandy enkele melancholische snaren ter hand en samen met de schurende vocalen word je terug gekatapulteerd naar de beginjaren van Gotthard. Headbangend genieten van die verdomd goede sfeer, trip down memory lane … Waaw! Get up! We worden wakker geschud in meteen in vuur en vlam gezet met de pure rock ‘n roller ‘Undercover’. Het blues getinte ‘When The Rain Comes’ is een combinatie van stevig snarenwerk met een Deep Purple aanvoelende basis (dankzij de Hammond). Naar het einde toe kwam ik pas in het nummer, waar het in het begin nog te meeslepend overkwam. Bij ‘What Comes Around Goes Around’ zat die bluestint ook en hier was ik wel meteen mee. Misschien komt dit door het stukje akoestisch fretwerk, wie zal het zeggen. Het ontbreekt ook niet aan epische powerballads. ‘Children Of The Night’ en ‘Without Your Love’ zorgen hiervoor: https://www.youtube.com/watch?v=rX8sQLZh0uQ. Nummers die destijds in zijn originele versie zo ontzettend goed gebracht werden, zullen wellicht nooit zo’n niveau meer halen. Toch komt Romero in ‘Reason To Live‘ heel erg dicht bij dat gevoel, mede door zijn timbre die bij momenten vrij goed neigt naar Steve. Bij momenten hoorde ik de meester zelf als ik even mijn ogen sloot. De combinatie van Mandy en Ronnie werkt perfect. Alhoewel ze apart vrij dicht bij hun eigen stijl zitten, is hun samenwerking op vele vlakken beter dan de som van hun kwaliteiten. Zwitserse pittige hard rock met dat metalrandje, dankzij het snedig snarenwerk en het gouden haantje. Het is niet verwonderlijk dat een album, dat Krokus en Gotthard uitademt, bij ondergetekende in de smaak valt. Ook in de revival van de oudere Gotthard nummers met Coreleoni was Romero aan boord en kent als geen ander de spirit waarmee Steve de nummers bracht.

Rocking Klingon (92)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Take Me To The Mountain 2. Beware Of The Fire 3. Love Will Find Its Way 4. Undercover 5. Weekend Warriors 6. Children Of The Night 7. When The Rain Comes 8. Without Your Love 9. What Comes Around Goes Around 10. Reason To Live 11. On The Dawn Of Tomorrow