Griffon: De Republica

Griffon is een Parijse band die in 2012 het levenslicht zag. Met ‘De Republica’ zijn ze inmiddels aan hun derde album toe. Lyrisch gezien is ‘De Republica’ enigszins chauvinistisch, hoofdzakelijk verhalend over historische Franse gebeurtenissen. Ze worden bestempeld als black metal, maar er zit ook een flinke dosis death metal in. Stilistisch doen ze me denken aan de Duitse Kanonenfiber. De zang wordt quasi volledig in het Frans geleverd, wat bijdraagt aan het chauvinistische gevoel. De zang varieert van boze grommen tot zuivere, bijna kerkkoorachtige vocalen. Bovendien wordt de zang verzorgd door Aharon, die ook de zang deed op het A/Oratos album dat ik onlangs heb gerecenseerd. De variatie die in de zang te vinden is, strekt zich ook uit tot de gitaren, die ruime passages hebben om schonere, meer melodieuze stukken te spelen. Natuurlijk is het nog steeds metal, dus er is ook genoeg tijd voor zware riffs of tremolo-picked secties. Net als Kanonenfiber opent Griffon historische verhalen die niet altijd even bekend of legendarisch zijn, hoewel niet zo meeslepend als de Wereldoorlogen. De muziek is echter op niveau, agressief maar gevarieerd en slaagt erin me tijdelijk naar het oude Frankrijk te vervoeren, of in het geval van ‘The Ides Of March’, naar het oude Rome. Hoewel alles op een hoog niveau wordt uitgevoerd, is het album er niet in geslaagd meermaals mijn interesse te wekken de afgelopen weken. Er is een bepaalde haak of een gevoel dat aanwezig was in het eerder genoemde A/Oratos dat me steeds weer terugbracht, maar dat lijkt hier te ontbreken. Na een enkele luisterbeurt had ik voornamelijk het gevoel alles dat het album aanbiedt, meteen te hebben verwerkt.

Thomas Vervoort (79)

Les Acteurs De L’Ombre Productions

Tracklist: 1.L’homme du Tarn 2. The Ides of March 3. La semaine sanglante 4. A l’insurrection 5. La loi de la nation 6. De Republica