Ugly Punch: Ugly Punch (ep)

Ugly Punch is een jonge Finse punkroll band uit Tampere. Met hun gelijknamige ep brengen ze een debuut uit dat – als alles verloopt volgens plan – gevolgd zou moeten worden door een eerste volwaardig album in het komende jaar. U mag zich op deze debuut ep verwachten aan zes nummers die uitblinken in rauw klinkende behoorlijk punkachtige nummers maar met invloeden uit andere strekkingen. Leuk is dat ze bijvoorbeeld de inbreng van koperblazers niet schuwen. Het geeft meteen een extra dimensie aan de muziek. Ze slagen er ook in om best wel amusante melodieën te produceren die aanstekelijk klinken. Maar tot zover het goede nieuws. Ze zijn naar ons aanvoelen ietsje teveel fan van distortion. Geen probleem mee tot op zeker niveau, het draagt vaak bij tot een rauw en vettig geluid maar het moet precies niet overdreven worden en de juiste dosering laat bij Ugly Punch geregeld te wensen over. Vooral als het over de zang gaat, durven we dan al eens vermoeden dat het eerder gebruikt om één en ander te verdoezelen. Nu ligt er bij punk niemand echt wakker van een vals gezongen noot meer of minder dus we zien de meerwaarde van de vervorming niet zo direct. Ugly Punch moet niet gezien worden als de meest au serieux band ter wereld, verre van dat ze zelf die ambitie hebben wellicht. Het mag al eens een beetje onzinnig zijn, de bedoeling is in de eerste plaats om plezier te maken en dat straalt de band wel uit bij deze zes nummers. We begrijpen ook wel de honger om snel enkele nummers uit te brengen in de hoop hiermee verder te scoren maar we hadden toch liever gezien dat ze misschien nog een ietsje meer tijd en energie hadden gestoken in minstens de teksten want die zijn nu van een beperkt niveau ook al moet het dan allemaal niet te ingewikkeld zijn. Zo is de tweede single ‘Cool Sunglasses’ een nummer dat heel erg catchy van start gaat maar de tekstlijn ‘hey honey, you get the money’ klinkt niet alleen enorm simpel, het wordt ook net iets teveel herhaald om nog leuk te zijn. Jammer want de blazer in dit nummer doet het echt swingen. ‘Sounds Like You Like It!’ maakt het er tekstueel niet beter op. De tekst is een eindeloos herhalen van de titel en ook echt enkel dat. Laat ons zeggen dat drie-en-een-halve minuut dezelfde regel ervoor zorgen dat we het helemaal niet meer zo “liken”. Kortom, deze Ugly Punch doet ons ferm op twee gedachten hinken. Enerzijds spat de jeugdige onbezonnenheid ervan af met lef om niet zo evidente elementen toe te voegen en dat valt enkel toe te juichen. Anderzijds is het in een muziekwereld met een resem releases per dag ook zaak om meteen te scoren met een uppercut tegenwoordig om op te vallen tussen de massa. Of dat laatste lukt voor Ugly Punch durven we in twijfel trekken. In ieder geval benieuwd welke stappen ze zetten bij een full-album.

K.H. (65)

Secret Entertainment

Tracklist: 1. Bad Boy 2. Cool Sunglasses 3. Sounds Like You Like It! 4. The Train Goes On 5. Piggy Friend (Rudy’s Theme) 6. Funny Games