Leah: The Glory And The Fallen

Een nieuw album van Leah: daar kijk ik altijd naar uit. Deze Canadese dame is immers behept met een wonderbaarlijke en veelzijdige stem. Bovendien laat ze zich op elk album omringen door een schare top artiesten. Dit keer o.a. Marc Jannssen van Epica en Timo Somers van Delain en Ayreon. Na het vorige album, het vierde ondertussen, waar ze op briljante wijze oude middeleeuwse kerst- en winterliedjes een eigen draai gaf, keert ze met ‘The Glory And The Fallen’ weer terug naar heel goede Keltische, symfonische metal die hier en daar extra gespekt wordt met folk invloeden. Dit is eigenlijk ook “female metal” op zijn best. Ook op dit album toont deze dame aan dat haar stem alle toonaarden en genres aankan. Op de pittiger stukken zingt ze erg krachtig, zonder de klassieke toon en scholing van een Tarja of Elena, maar wel erg zuiver. Op de ingetogen en rustiger stukken spat het gevoel er dan weer van af. Een heel leuke en toegankelijke stem waarbij je instant een goed gevoel krijgt en sympathie krijgt voor deze dame. De nummers op het album zijn zoals steeds erg gevarieerd, van up-tempo tot erg melodieus met hier en daar een lichte mannelijke grunt. Tja, van een album van Leah krijg ik altijd “good vibes” mee. De goede, niet te bombastische metal met de leuke folk invloeden zoals luit, sitar, fluit e.a. middeleeuwse instrumenten geven een speelse toets aan de sound van Leah. Eigenlijk wel één van mijn favoriete female metal bands. Voor fans van Within Temptation, Leaves Eyes en Cellar Darling. En door de grote toegankelijkheid van dit album voer voor een groot publiek.

Bart Verlinde (85)

Ex Cathedra Records EXC 002

Tracklist: 1. Archangel 2. No More Fear 3. Unshakable 4. Speak To Me 5. Dream Voyage 6. Revive 7. Little Stars 8. Wings Of time 9. Sleeping Giant 10. Before This War Is Over 11.Victory 12. Glow