Cariosus: Will, Until Beauty

Cariosus is een Amerikaanse melodic death metal / deathcore band opgestart in 2014 in Chicago, Illinois. Het gezelschap zorgde eerder voor twee ep’s en probeert ons nu van hun kunnen te overtuigen middels een eerste full-album. ‘Will, Until Beauth’ telt negen tracks die samen goed zijn voor een kleine zesendertig minuten agressief en brutaal geweld, waar we ook wel de nodige melodie in ontdekken, al blijft dit onderdeel, naar onze smaak dan toch, ver onder het peil dat we hadden verwacht. Cariosus werd immers door de meegestuurde promo talk aangekondigd als melodic death metal band, maar na onze luisterbeurten van deze ‘Will, Until Beauty’ durven we eerder stellen dat de zich in het vakje deathcore bevindt, maar dat men wel voor heel melodieuze gitaarsolo’s zorgt. Maar goed, dat is eigenlijk voer voor wie in muzikale vakjes denkt, niet dat wij dat niet doen, al kennen wij er eigenlijk maar twee naar onze smaak – “we horen het graag” en “niet aan ons besteed” –. Achter dit Cariosus zitten slechts twee personen: Alex Pfister (vocals, bass) en Kevin Kryszak (gitaar). We hebben er dus het raden naar wie hier achter de drumkit plaats heeft genomen. Wel kunnen we je melden dat de nummers, meestal, aan een rotvaart over je heen gekapt worden, barsten van agressieve brutaliteit, en toch de nodige variatie heeft in tempo en ritme om je aandacht vast te houden. Over het melodieuze aspect kunnen we krot zijn: het is vooral merkbaar tijdens de gitaarsolo’s, al mag de vrije lange aanloop tijdens ‘All too Human’ ook niet onvermeld worden op dat gebied. Voor de rest zorgt het tweetal best wel voor knap opgebouwde tracks die wel mooi binnen het kader van deathcore / melodic death metal passen en dus zeker en vast mikken op dat doelpubliek. We hopen voor Cariosus dat deze ‘Will, Until Beauty’ extra deuren voor hen opent, want slecht is dit album heel zeker niet. Enkel werden wij wat op het verkeerde been gezet door de meegestuurde promo-talk. Wie houdt van bijvoorbeeld Lorna Shore en dergelijke zal ook dit werk waarderen en koesteren. Al moeten we er wel eerlijk bij vermelden dat Lorna Shore toch een, of meerdere, trapjes hoger staat op onze waarderingsladder.

Luc Ghyselen (78)

Independent Release

Tracklist: 1. The Narrow Path 2. Saturn Returns 3. Apollo’s Lament 4. How The Flesh Knows 5. What Must Be Done 6. All Too Human 7. Sword Of Damocles 8. Heaven’s Portent