Dust Bolt: Sound & Fury

Pfoe, de tijd vliegt voorbij. Het voelt als gisteren dat het Duitse Dust Bolt de nieuwe thrash band in de buurt was. Hun debuutalbum ‘Violent Demolition’ werd uitgebracht in 2012. Met ‘Sound & Fury’ brengt Dust Bolt zijn vijfde album uit. Met uitzondering van de bassist zijn alle leden nog steeds dezelfde als op het debuutalbum. De basgitaar is sinds 2022 overgenomen door Tom Liebing, dus dit is de eerste studio-opname waarop hij te horen is. Dust Bolt begon als een vrij klassieke thrash metal band, maar met hun album uit 2019, ‘Trapped In Chaos’, begonnen ze meer cleane vocals en melodieuze passages te incorporeren in hun nummers. Met ‘Sound & Fury’ gaan ze op datzelfde elan verder, zelfs tot het punt waarop het klassieke thrash geluid met momenten er is in de intro’s van sommige nummers, maar verder de grote afwezige is. Het grootste deel van het zang is clean, zonder al te veel gegrom en geroep. Veel riffs doen me meer denken aan metalcore dan aan thrash metal, inclusief de typische breakdowns en palm-muted chugs met een zeer agressieve noise gate. Ik ben geen fan van de zang. Ondanks dat de nummers vrij melodieus zijn opgebouwd, zijn de vocalen bijna eentonig te noemen. De productie is modern en mixt alle elementen tot een samenhorig geheel, maar er lijkt een vreemde filter op de cleane vocals te zitten, waardoor ze bijna robotachtig klinken en zelfs platter dan ze al zijn. De songwriting is zeer goed doordacht, met pakkende hooks en refreinen. Echter, in combinatie met de riffs, vocalen en wetende waar de band vandaan komt, lijkt het heel erg alsof ze een meer radiovriendelijke, “poppy” richting op willen gaan. Daar is niets mis mee, en bepaalde bands zoals Ghost en Sabaton oogsten veel succes met die formule. Helaas voldoet ‘Sound & Fury’ niet aan de verwachtingen die ik had, namelijk een hardere, krachtigere en vooral agressievere Dust Bolt.

Thomas Vervoort (60)

AFM Records

Tracklist: 1. Leave Nothing Behind 2. I Witness 3 I Am The One 4. New Flame 5. Burning Pieces 6. Sound And Fury 7. Love & Reality 8. Bluedeep 9. Disco Nnection 10. You Make Me Feel (Nothing) 11. Feel The Storm 12. Little Stone