Nemus Anima: Hatred Embodiment

Nemus Anima is een solo project van Topi Karhunen opgestart in 2023 nadat hij de band Wolftopia verliet. Het is de bedoeling dat dit echt een studio-project blijft want Topi heeft geen zin meer in live concerten. De man is eigenlijk gitarist, maar zorgde hier ook voor bass, synthesizer, orkestratie en vocals. De drums komen via een computer. Het eindresultaat zijn acht tracks die je het gemakkelijkst onder de noemer black metal kan catalogeren. Wel zorgt hij voor een aantal meer atmosferische stukken en voor wat meer melodieuze stukken zodat je de termen atmospheric en / of melodic ook wel kan gebruiken om de sound van Nemus Anima te duiden. Met ‘Hatred Embodiment’ levert hij zijn debuutalbum af. Het is een “oké” debuut geworden als je het ons vraagt. De nummers worden immers mooi opgebouwd en zorgen voor veel dreiging in een heel duistere omgeving, al zorgen de gitaarsolo’s voor heel wat melodie. Het tempo varieert tussen heel fel tot enorm furieus en het geheel straalt veel kracht en energie uit. Ook op puur vocaal gebied weet de stem van Topi ons meestal te boeien. Zo’n drie kwartier lang weet Nemus Anima ons te entertainen zonder dat onze aandacht echt verslapt. Al is het nu ook weer niet zo dat we compleet omver geblazen worden door de hier neer gezette sound. Daarvoor komen er toch iets te veel ideeën langs die ons minder bevallen of een stuk minder weten te overtuigen. Zodoende kunnen we weliswaar spreken over een goed album, maar ons compleet overtuigen doet ‘Hatred Embodiment’ niet. Daarvoor missen we een aantal inventieve verrassingen.

Luc Ghyselen (70)

Independent Release

Tracklist: 1. Mother’s Grief 2. Invocation 3. Feeding Succubus 4. Malediction 5. Dreaming Of Their Demise 6. Devolution 7. Calling 8. Wounds