Firewind: Stand United

Sinds hun ontstaan in 1998 brengt het Griekse Firewind met regelmaat van de klok nieuw materiaal uit. Intussen zou deze ‘Stand United’ hun tiende (studio)album zijn, als we beide live-schijven even niet erbij rekenen. Best indrukwekkend, al verliep dit met de nodige line-up wisselingen. Anno 2024 heeft gitarist Gus G. als enige originele lid, bassist Petros Christo, drummer Jo Nunez en sedert het vorige album ook de Duitse zanger Herbie Langhans (Avantasia, Sinbreed) aan zijn zijde. Intussen een gekend gezelschap waardoor mijn verwachtingen hoog liggen. De plaat werd geproduceerd door Gus G, Herbie Langhans & Dennis Ward (Magnum, Unisonic). Samen hebben ze negen nieuwe nummers geschreven. Deze selectie vullen ze aan met een gespierde coverversie van de eighties pop rock klassieker ‘Talking In Your Sleep’ van The Romantics. Gus legt uit: “Ik zou ‘Stand United’ niet per se een klassiek conceptalbum willen noemen, maar de titel geeft al aan waar we inhoudelijk voor staan. De wereld lijkt steeds meer uit balans te raken, de pandemie, de milieurampen, de oorlogen die momenteel over de hele wereld woeden. Oorlogen woeden over de hele wereld. In deze tijden is het belangrijker dan ooit om als mensheid samen te staan in plaats van tegen elkaar te vechten. En dat is precies waar ‘Stand United’ over gaat!”. De schijf opent met het anthemische ‘Salvation Day’, waar het fantastische gitaarwerk naast de sublieme vocale capaciteiten opvallen. De vingervlugge gitaarsolo is gewoonweg indrukwekkend. De ratelende bas zorgt voor een knap ritme. (https://www.youtube.com/watch?v=aeTVKNg_tvs) Het titelnummer vervolgt krachtig maar met de nodige dynamiek. Herbie heeft een ongelooflijk veelzijdige stem die bij vele nummers perfect past. Luister maar naar het melodieuze ‘Destiny Is Calling’: https://www.youtube.com/watch?v=GqNw7nPSy3Q. Melodie en kracht worden gecombineerd en dat streelt vaak de oortjes. ‘Fallen Angel’ pakt het wat moderner aan: https://www.youtube.com/watch?v=C7OHT-ZNkuA. Het is een nummer over de eeuwige strijd tussen goed en kwaad en de verleidingen van elke dag. Zoals we het van de heren gewoon zijn, krijgen we ook deze keer terug een aantal nummers pure power metal voorgeschoteld. Gus G., die begenadigd is met een adembenemende vingertechniek blinkt meerdere keren op het album. Als co-headlining tour met Masterplan, getiteld ‘Masters Of Fire European Tour 2024’, gaan ze de baan op waarbij ze Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Noorwegen en Zweden aandoen. Helaas laten de heren van Firewind het Belgenlandje links liggen anders was ondergetekende wellicht van de partij geweest. Later dit jaar volgt nog een Amerikaanse toer en enkele passages in Japan.

Rocking Klingon (92)

AFM records

Tracklist: 1. Salvation Day 2. Stand United 3. Destiny Is Calling 4. The Power Lies Within 5. Come Undone 6. Fallen Angel 7. Chains 8. Land Of Chaos 9. Talking In Your Sleep 10. Days Of Grace