Festivals in mei 2024: een hartverscheurende keuze!!! (2)

We hadden het er eerder al eens over: de maand mei belooft in 2024 een heel drukke bedoening te worden als het aankomt op festivals! In ons eigen alleen al is het drummen geblazen op de kalender! Daar wij onszelf alvast niet kunnen opsplitsen in verschillende deeltjes wordt het best wel moeilijk om te kiezen. Wij, van MUSIKA, zetten het aanbod nog even op een rijtje en vergeten dan ook nog om de losse concerten te vermelden.

Het eerste weekend van mei 2024 (zaterdag 4 en zondag 5 mei) noteren we al enkele jaren het knap georganiseerde Headbanger’s Balls Fest te Izegem. Dit jaar zorgt dit sympathieke festival op zaterdag 4 mei voor zeven bands (Huracan, Gnome, Tangled Horns, Hippotraktor, Conjurer, Dvne en Paradise Lost) die zaal De Leest te Izegem zullen ombouwen met een heel stevig feestje.

Concurrentie krijgt men van de eerste editie van Hell Open Air, een nieuw twee daags festival (4 en 5 mei) nabij de befaamde rock en metal café Hell te Diest. Op zaterdag 4 mei worden er onder de noemer “Heavy Sound Hommage” zes cover bands verwacht: Busted In Rock, Warlock by Dorothea, Mercyful Fate by The King Diamond Conspiracy (King Diamond Tracks With Mercyful Fate Songs Added), Slayer by Slayer Cover Band, Motörhead by Motörheads, en Metallica by Damaged Justice. Op zondag 5 mei pakt men er uit met “Female Fronted Violence” waarvoor acht female fronted metal bands worden aangezocht. Zeven plaatsjes zijn reeds ingenomen: Cobra Spell, Defacing God, Splendidula, Triagone, Vermilia, Shots Fired, Synlakross en Skeptical Minds.

Het weekend daarna (9, 10 en 11 mei) barst de kalender van de Belgische festivals. Huggins Awakening Fest is er voor de tweede keer. Dit festival kiest de ACEG Arena te Oostende als locatie. Vorig jaar nog één dag, nu drie dagen (9, 10 en 11 mei). Zo’n dertig bands maken er hun opwachting en zullen zodoende voor een drie dagen durend thrash metal festijn zorgen. Opletten dus dat je bezwijkt aan een overdosis thrash, maar met bands als Sodom, Exhorder, Tankard, Evil Invaders, Bulldozer, Legion Of The Damned, Suicidal Angels, Crisix, Crypta, Schizophrenia, Violent Sin, Cobracide, en dergelijke is er natuurlijk enorm veel om naar uit te kijken!

Liefhebbers van hard rock, melodic rock, AOR, sleaze en dergelijke zullen waarschijnlijk eerder opteren voor WildFest, ook al een festival dat zich intussen mooi op de “metal kaart” heeft gezet. Twee dagen lang, 10 en 11 mei, worden liefhebbers van die (sub)genres er op hun wenken bediend in JC De Spiraal in Geraardsbergen. De affiche is ondertussen compleet met op vrijdag 10 mei: Madhouse, Kim Jennett, Devicious, Wildheart, Catalano, The Cruel Intentions en Tyketto. Op zaterdag 11 mei mogen dan volgende bands aantreden: Dirty Toy Company, Sextrow, Trench Dogs, Graywolf, Toxic Rose, Girish and the Chronicles, Crashdiet en The New Roses.

En dan is er ook nog datzelfde weekend het toch wel lichtjes befaamde Durbuy Rock Festival in het Waalse Bomal-sur-Ourthe, een klein dorpje kortbij Durbuy. Ook dit is een uiterst knap georganiseerd festival met twee podia (een binnen in een zaal, een buiten vlak naast de zaal). Qua programmatie gaat men daar heel breed en krijg je dus tal van (sub)genres te horen. Wie daar heen wil, moet 10 en 11 mei vrij houden in zijn agenda. Je mag je daar verwachten aan Räum, Tardigrad, Xandria, ODC, Soilwork, Delain, Amorphis, Candlemass, High Voltage, Stand For, Through The Void, Echoes Of Nihil, Disconnected, Insanity Alert, Baraka, Suicidal Angels, Equilibrium, Exhorder, Feuerschwanz, The Raven Age, Sonata Arctica, Heidevolk en KK’s Priest.

Voor wie zijn portie metal dan nog niet gehad heeft, worden er nog eens drie festival aangekondigd in het weekend van 18 en 19 mei! Black metal adepten zullen ongetwijfeld kiezen voor het ondertussen enorm befaamde Throne Fest in zaal Kubox te Kuurne op 18 en 19 mei. Wie daar zal aantreden weten we nog niet op het moment van dit schrijven, maar dat de organisatoren ook daar steeds garant staan voor een uiterst knappe affiche, hoeven we u niet meer te zeggen.

In Deinze, hoop en al iets meer dan dertig kilometer verderop is er op 18 mei, in de Brielpoort, de Miracle Metal Meeting met Venom Inc., Grave, Nervosa, Bütcher, Sinister, Objector en Unravel.

En op diezelfde zaterdag, 18 mei dus, heeft ook Antwerp Metal Fest zijn zinnen gezet. Plaats van het gebeuren: Fort te Merksem. De acht aangekondigde bands: Affenpinshers Corp;, Beyond The Styx, Fractured Insanity, Verwilderd, Stab, Schizophrenia, Moments en Misery Index.

Zoals je ziet is het dus drummen geblazen in de maand mei. Hopelijk kunnen al deze evenementen ons ook volgend jaar verrassen met een knappe affiche!