Beyrevra: Echoes: Vanished Lore Of Fire

Het Duitse Beyrevra werd in 2018 opgestart door M.S. (gitaar) en M.D. (vocals, keyboards). Na wat zoeken vond het tweetal twee gelijkgestemde zielen – S.L. (bass) en A.B. (drums) – om hun mix van melodic death metal en melodic black metal mee gestalte te geven. Het viertal zorgde in 2022 met ‘Burning Fate’ voor een drie tracks tellende ep. Heb je die niet in je collectie, dan is het alsnog gen probleem want die drie tracks – ‘Burning Fate’, ‘Fallen Son’ en ‘The Hermit’s Torment’ – krijgen op dit full-album debuut een herkansing. Alhoewel het kwartet niet echt vernieuwend uit de hoek komt, moeten we wel stellen dat de negen tracks op dit album ons wel bevallen. We krijgen immers een mooie symbiose te horen tussen melodic black metal en melodic death metal in echt wel goed opgebouwde nummers die ons stuk voor stuk weten te boeien. Dat de heren verschillende variaties in tempo en ritme weten te combineren zorgt daar al voor een stuk voor, maar ook op gebied van dreiging, kracht en agressie weet het kwartet voor heel wat variatie te zorgen en dat allemaal zonder de melodie uit het oog te verliezen. Blastbeats, pakkende riffs, krachtige vocalen, stevig basslijnen, en melodieuze gitaarsolo’s worden mooi ondersteund door keyboards. Die laatsten zijn er overduidelijk om alle eventuele gaatjes te dichten, maar komen eigenlijk nergens echt in de spotlight te staan en … dat vinden we eigenlijk een heel goed zet. Niet dat we iets hebben tegen keyboards, maar geef ons toch maar stevig gitaarwerk met mooie gitaarsolo’s als blikvanger. Daarnaast vallen vooral de krachtige vocalen op, een instrument dat M.D. Mooi weet te gebruiken en zowel grunts als een cleane stem komen aan bod terwijl hij ook heel wat gevoel in zijn stem weet te steken. Daarmee bedoelen we dan vooral dat hij zowel dreigend als agressief mee uit de hoek kan komen. Je hebt het ondertussen begrepen: wij houden wel van deze ‘Echoes: Vanished Lore Of Fire’ en hopen dan ook dat dit de aanzet zal zijn voor een mooie muzikale carrière voor Beyrevra. Het is immers een heel knap album geworden met geen enkele mindere track, maar misschien mist het album net die ene of meerdere uitschieters om ook u te overhalen.

Luc Ghyselen (84)

Trollzorn Records

Tracklist: 1. Sentenced 2. Path Of Baptism 3. Burning Fate 4. New Aeon Rising 5. Erased 6. Fallen Son 7. Beheading The Truth 8. Barren Tales 9. The Hermit’s Torment