Mourning Dawn: The Foam Of Despair

De Parijse band Mourning Dawn was voor mij een onbekende band, maar bestaat eigenlijk al ruim twintig jaar. het begon oorspronkelijk als een eenpersoonsband maar groeide in 2005 uit tot een volwaardige band. Met ‘The Foam Of Despair’, hun zesde album, overbrugt Mourning Dawn de kloof tussen black metal en doom metal. De twee genres hanteren met regelmaat soortgelijke thema’s als depressie en melancholie, maar brengen ze allebei op een andere manier. Het openingsnummer, ‘Tombe Du Temps’, is lang, net geen tien minuten. Het begint met vervormd gesproken woord, in het Frans, voordat een eenvoudige maar headbobbing bas- en gitaarlijn wordt geĆÆntroduceerd. De zang wordt op een vuile, grommende manier gebracht, op de rand van waanzin of weemoed. De track vervolgt met een stampend, laag tempo en probeert halverwege het tempo weer omhoog te brengen. Helaas had de band tegen die tijd mijn volledige aandacht enigszins verloren en werd het pas terug gebracht met een vervormde saxofoonpartij die het nummer afrondde. ‘Tombe Du Temps’ is op deze manier een perfecte samenvatting van het hele album. Er zijn stukken die ronduit zwaar en intens zijn, en er worden wat meer experimentele geluiden gemixt, hetzij in de vorm van een saxofoon, vervormde spoken word-samples of industriĆ«le geluiden. De lijm tussen dit alles is echter niet voldoende en Mourning Dawn wist in de loop van het album meer dan eens mijn aandacht te verliezen.

Thomas Vervoort (65)

Aesthetic Death

Tracklist: 1. Tombe Du Temps 2. Blue Pain 3. Borrowed Skin 4. Apex 5. Suzerain 6. The Color Of Waves 7. Midnight Sun