Drunemeton: Tir Nan Og

Begin vorig jaar leerden we Drunemeton kennen dankzij het album ‘Age Of Nameless Things And Gods’. Ook de re-issues van de twee vorige albums, ‘Disciples Of The Old Faith’ (origineel uit 2018) en ‘Return To Old Europe’ (origineel uit 2019), kwamen zo onder onze aandacht. Drunemeton is een pagan black metal solo concept van Grannus dat hij in de Russische hoofdstad Moskou in 2014 in het leven riep. Intussen noemt hij het Servische Pančevo zijn thuisbasis. Met ‘Tir Nan Og’ is hij aan een vijfde full-album toe. – Ook het debuutalbum, ‘Fullmoon Asbath’ (2015), kregen we wat later nog te horen. – ‘Tir Nan Og’ opent met een beklijvende ‘intro’ waar we tal van verschillende geluiden door elkaar horen klinken die ons doen denken aan een soort van brandende stad, maar waar ook heldere muziek te horen is. Het is dus eigenlijk daarna pas dat we de dreigende sound van Drunemeton opnieuw te horen krijgen. Zijn heel krachtig geluid dat duisternis, kilte en dreiging opwekt mag je overduidelijk onder de grote noemer black metal plaatsen. De man slaagt erin om ons bijna een uur lang te boeien met zijn muzikale kronkels waarbij hij, op dit album althans, steun krijgt van drummer Unholy Father en V. Die laatste staat in voor de klanken van de Balkan duduk (een soort van houten blaasinstrument) en een wooden recorder, ons beter bekend als een blokfluit. Beide kleine instrumenten zorgen hier en daar voor een naar pagan klinkende noot, maar het hoofdbestanddeel van de sound van Drunemeton is ongetwijfeld pure beukende black metal met enorme blastbeats en stevig uit de kluiten gewassen krachtige riffs die voor een donkere klankkleur zorgen. Met wat tempo en ritme veranderingen wordt onze aandacht vlotweg vast gehouden, al is de hoofdmoot hier ook heel energiek en gedreven, om niet te zeggen furieus, te noemen zodat je je nekwervels eens goed kan gaan testen. Hier en daar worden nog wat soundscapes gebruikt om een bepaald nummer extra aandacht te geven. ‘Tir Nan Og’ is opnieuw een heel geslaagd werkstuk geworden indien je houdt van (pagan) black metal. Het album verdient zeker en vast zijn plaats in de reeds mooie discografie van Drunemeton en kan zodoende ook zijn plaats opeisen in gelijk welke black metal collectie.

Luc Ghyselen (85)

Heidens Hart Records

Tracklist: 1. Intro 2. Tir Nan Og 3. The Elysium 4. Flight Of The Swans 5. The White Ship 6. Underneath The Waves 7. Veil Of The Black Mirror 8. Haven In Flames