RüYYn: Chapter II: The Flames, The Fallen, The Fury

RüYYn is een één persoonsproject van Romain Paulet waarmee hij zijn visie om (melodic) black metal wil weergeven. Sinds de man het project heeft opgestart in 2021 zorgde hij datzelfde jaar voor een vijf tracks tellende titelloze ep die ons hier onopgemerkt voorbij ging. Nu komt hij eraan met zijn ‘Chapter II: The Flames, The Fallen, The Fury’, een zes tracks tellend album waar de nummers niet echt een titel meekrijgen want met “titels” als ‘Part I’ tot en met ‘Part VI’ weet je natuurlijk veel. – Ook op de ep krijgen de nummers niet echt een titel: ‘I’, ‘II’, ‘III’, ‘IV’ en ‘…..’. – Al is dit natuurlijk bijzaak, want het is uiteindelijk toch de muziek en de vocalen die het hem doen. Op ‘Chapter II: The Flames, The Fallen, The Fury’ zit het allemaal best wel goed in elkaar. We krijgen een stevige kracht te verwerken waar duisternis, dreiging en kilte gekoppeld worden aan de nodige melodie. Verder horen we best wel wat verandering in tempo en ritme langskomen zodat de man voor een stuk variatie heeft gekozen die ons wel bevalt en weet te boeien. Zonder dat we compleet omver geblazen worden, weet het album ons te overtuigen. We vallen vooral voor de diepe zware vocalen en de best wel melodieuze gitaarsolo’s in het geheel, al willen we de overige ingrediënten niet minimaliseren. Met andere woorden: Romain of RüYYn zoals je wil zorgt hier voor een knappe luisterervaring dat eigenlijk naar meer smaakt. Het tweeënveertig en minuten durend schijfje is best wel een heel intens geheel en passeert echt wel vlug zodat we, telkens als we het album aan een luisterbeurt onderwerpen, na afloop al meteen de “repeat-knop” van onze cd-speler indrukken. Absolute top zullen we dit tweede werkstuk van RüYYn niet noemen, maar dat het een mooie plaats inneemt in onze (melodic) black metal collectie: dat is een vaststaand feit.

Luc Ghyselen (90)

Les Acteurs De l’Ombre Productions AO-225

Tracklist: 1. Part I 2. Part II 3. Part III 4. Part IV 5. Part V 6. Part VI