Úlfarr: Orlegsceaft

Het Britse Úlfarr is actief sinds 2011. Met ‘Orlegsceaft’ is men aan een eerste full-album toegekomen. Toch is er al een mooie discografie opgebouwd middels een aantal demo’s, drie splits, twee ep’s en evenveel live-albums. Je kan dus niet stellen dat men bij Úlfarr geen ideeën heeft en dat men stil blijft aanmodderen. Wel is het moeilijk om te achterhalen wie er precies bij de line-up behoort en wie dan ook instaat voor welk instrument. Ook nu weer. Het befaamde “Encyclopaedia Metallum – The Mael Archives” is meestal ene heel bruikbare bron en daar worden Jatvadr (vocals) en Dominus (alle instrumenten) vermeld. Terwijl wij hier bij ons promo exemplaar een fotocollectie van vier personen meekrijgen: Jatvadr (vocals), Dominus (gitaara), Burns (bass) en Nosdrahcir (drums). Maar goed, eigenlijk kunnen we dat als bijzaak beschouwen, daar het de muziek is die telt. Úlfarr presenteert ons op deze ‘Orlegsceaft’ acht tracks als we de vrij korte instrumentale opener, ‘Orlegscreaft’ mee tellen. We horen wat mysterieuze klanken die reeds een donkere klankkleur meekrijgen zodat we al meteen voelen waar dit heen zal gaan. En inderdaad, vanaf ‘…Hie dygel lond’ worden we meegesleurd naar een duistere wereld waar kilte en dreiging om elke hoek loeren. Het gaspedaal wordt furieus ingedrukt en we krijgen een energieke en gedreven kracht te verwerken met rauwe en ruwe vocalen. Erg veel variatie in tempo en ritme horen we niet langs komen zodat dit werkstuk een stevige trip is geworden in een heel duistere en dreigende omgeving. Vernieuwend kan je de sound van Úlfarr absoluut niet noemen, maar intens en beklijvend is het geheel wel. Het is dus recht voor de raap rauwe black metal wat men ons door de strot ramt. Het enige nadeel, vinden wij dan toch, is het feit dat we de nummers erg moeilijk uit elkaar weten te houden, maar af en toe zo’n smerige en donkere black metal sound mag men wel over eens heen kappen, al is zo’n veertig minuten dan wel weer genoeg naar onze smaak. Niet compleet “our cup of tea” dus, maar zo’n gitzwart furieus geweld mag wel langs komen.

Luc Ghyselen (69)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Orlegsceaft 2. …Hie dygel lond 3. Wælgæst wæfre 4. Reordberend 5. Trollblót 6. Ic maþelode min anda to þone win… 7. Volkfire 8. Nocturnal Pantheon