Taranis: Postmortem Spheres

Na een lange periode van rust, doorbreekt het Vlaamse Taranis opnieuw de stilte. We keren even terug in de tijd om Taranis wat te duiden. Taranis is ontstaan in 2006 als een solo project van Björn Desmet. Inspiratie haalde hij bij o.a. Bathory, Diabolical Masquerade en Burzum. Twee albums zagen zo het levenslicht: een titelloos debuut in 2007 en opvolger ‘Flandriae’ (2008). Daarna volgden een reeks van concerten met sessiemuzikanten. Maar in 2012 besliste Bjorn dat het genoeg was geweest. Maar zie, het heilige vuur bleef onderhuids toch borrelen eind 2022 begon Björn nieuw materiaal te schrijven. Bands als Venom, Bathory en Celtic Frost dienen als grootste inspiratiebronnen. ‘Postmortem Spheres’ is ondertussen het bewijs dat het Björn, en dus ook Taranis, terug menens is. We krijgen immers tien mooi opgebouwde en uitgewerkte tracks te horen waar een pak dreiging van uit gaat en die baden in een bad van duisternis en donkere gedachten. Dat laatste is natuurlijk meegegeven door zijn fascinatie voor de dood. De man deed hier zowat alles in zijn dooie eentje, enkel Kelly V. zorgt tijdens ‘Divine Grim Shadow’ voor een stukje spoken word. Ook op tekstueel vlak kreeg Björn wat “hulp” : Ash Raven zorgde voor de teksten van ‘Into The Lifeless Kingdom’ en ‘Beautiful Darkness’. We krijgen heel veel kracht te horen in soms best wel aangrijpende donkere momenten, al komt er ook wat licht doorschemeren. Zo vinden we persoonlijk de riffs best wel aanstekelijk klinken tijdens ‘Into The Lifeless Kingdom’ en nodigen een aantal fragmenten zelfs uit tot luidkeels meebrullen tijdens datzelfde nummer. Maar de hoofdmoot blijft duisternis, dreiging en kilte rond vuren. Enig nadeel, voor ons tenminste, is het feit dat we niet compleet vallen voor het stem timbre van Björn dat rauw en ruw klinkt maar ons net niet genoeg aangrijpt om compleet overstag te gaan. Dat neemt niet weg dat we genieten van dit album, integendeel. We zijn immers maar wat blij met nog een nieuwe Belgische speler in het (sub)genre – we houden het op een mix van, vooral, black metal en thrash metal. Voeg daaraan toe dat we eigenlijk ook een aantal mooie pluspunten vinden op dit album – We hadden het al over de aanstekelijkheid tijdens ‘Into The Lifeless Kingdom’, maar er komen ook mooie melodieuze gitaarsolo’s langs. –, en je begrijpt dat deze ‘Postmortem Spheres’ nog op tijd en stond zijn weg zal vinden naar onze cd-speler. Intussen zorgde Taranis ook reeds voor een goed ontvangen eerste concert, zodat we ook nog op dat gebied nog een mooie periode tegemoet zien.

Luc Ghyselen (82)

Iron Pegasus Records I.P. 104

Tracklist: 1. Haunting Mirrors 2. Night Of The Banshee 3. In The Lifeless Kingdom 4. The Soulbridge (Zuienkerke Anno 1504) 5. Divine Grim Shadow 6. Face The Skull 7. Postmortem Spheres 8. The Invocation Of Cayin 9. Entity Of Despair 10. Beautiful Darkness