Kalt Vindur: Magna Mater

Een derde album onderscheidt heel vaak het kaf van het koren. Een eerste full-album komt er soms na jarenlang oefenen en proberen in het repetitielokaal. Indien dit een mooie impact heeft, begint het échte werk pas want dan kunnen tournees en / of losse concerten voor een extra impact zorgen. Ofwel gaat de band er makkelijk mee om en zorgt men voor een goed tweede werkstuk. Maar dan begint die cyclus opnieuw en verwachten pers, en zeker fans, om nog beter te gaan doen. Vandaar dat het derde album voor veel bands “erop of eronder” is. Het Poolse Kalt Vindur – met een Ijslandse naam die zoveel betekent als “koude wind” – werd in 2015 opgestart. Het debuut van dit gezelschap, ‘Delusions’ (2017) vinden wij, van MUSIKA, veel belovend. Opvolger ‘…And Nothing Is Endless’ (2020) vinden we zelfs nog iets beter zodat we heel benieuwd waren naar wat album nummer drie zou worden voor Kalt Vindur. We gaan je maar niet in het ongewisse laten: ‘Magna Mater’ is, als je het ons op de man af vraagt, nog een trapje hoger. Kalt Vindur – tegenwoordig zijn dat Artur Szydło (gitaar), Szymon Hadała (bass), Wojciech Kozub (vocals), Marcin Borula (gitaar) en Rafał Chruścicki (drums) – zorgen op ‘Magna Mater’ voor zeven tracks die een mix vormen van progressieve elementen en black metal. Het zorgt voor een heel gevarieerd en toch samenhangend geheel waar de heren spelen met tal van tempo en ritme veranderingen. Zo zorgen de heren voor mooi opgebouwde nummers waar men een pak contrasten tussen zacht en kalm enerzijds en krachtig en energiek anderzijds weet te leggen. Het gezelschap nodigde ook een paar gastmuzikanten uit die de sound een extra impuls mee heeft. Zo maken Krzysztof Kokosinski (keyboards tijdens ‘Visions Of Purification’ en ‘Magna Mater’) en Mark ((Mysthicon) keyboards tijdens ‘Mist Over Cergova’) hier hun opwachting en hun werk zorgt wel degelijk voor een meerwaarde. Noodgedwongen kreeg de band ook de hulp van drummers Julian Zacharjasz ((Interceptor) tijdens ‘Mist Over Cergova’) en Andrzej Czujko ((Karpathian Relict) tijdens ‘Possessed By Lunacy’) want tijdens of net voor de opnames van het album werd er gewisseld van drummer. Het gezelschap opent al meteen heel knap met het titelnummer dat na een eerder mysterieuze aanvang lost barst met furieus zwartgeblakerd geweld om uiteindelijk zachtjes uit te sterven met heel rustgevend gitaarwerk. Dat mysterieuze maakt ook zijn opwachting in het dreigende en enorm furieuze ‘Zywioly’. Nog meer dreigende kracht en kille duisternis krijgen we tijdens ‘Agonizing Luminosity’. Koorzang opent op een passende wijze ‘Bless Us’ waarna het gaspedaal weer diep wordt ingedrukt en de band focust op energiek zwartgeblakerd geweld met aal nodige ingrediënten. Al even dreigend, krachtig en energiek, om de term furieus niet te gebruiken, zijn ‘Possessed By Lunacy’ en ‘Visions Of Purification’ waarna het album in uiterste kalmte en rust afsluit met het instrumentale ‘Mist Over Cergova’. Kalt Vindur is met deze ‘Magna Mater’ overduidelijk geslaagd wat betreft “het tot een goed einde brengen van een derde full-album’. Daar de heren ook vaak concerteren is onze vraag eenvoudig: wanneer kunnen wij dit gezelschap eens van dichtbij aanschouwen op een podium in de buurt?

Luc Ghyselen (92)

The Circle Music TCM 029

Tracklist: 1. Magna Mater 2. Zywioly 3. Agonizing Luminosity 4. Bless Us 5. Possessed By Lunacy 6. Visions Of Purification 7. Mist Over Cergova