Ofermod / Black Altar / Acherontas: Drakonian Elitism (split)

Het Zweedse Ofermod, Het Poolse Black Altar en het Griekse Acherontas slaan de handen in elkaar voor deze ‘Drakonian Elitism’, een split album dat je meevoert over heel donkere paden richting kille duisternis. Ofermod werd in 1996 opgestart maar heeft al een aantal hiaten in de geschiedenis. Wie er tegenwoordig de dienst uitmaakt bij Ofermod weten we niet zo goed, maar op deze split lijkt Belfagor (vocals, gitaar) de touwtjes in handen te houden. Daarnaast horen we op de vier tracks verder Devo Andersson (bass) en Shadow (backing vocals) en James Stewart (drums). Na een de ‘Intro’ die voor een pak dreiging en mysterie zorgt krijgen we een haal rauwe en ruwe versie van black metal te horen die ons enerzijds wel triggert maar toch niet compleet weet te overtuigen. Vooral de koorzang en de intro van ‘Atavistic Chants Of Levitation’ vinden we echt wel geslaagd, terwijl we dan weer minder voeling hebben met de wel heel rauwe stem Belfagor. Black Altar werd ook al in 1996 opgestart en staat er vooral naar de ideeën van bassist en vocalist Shadow. Op de vier tracks op deze split horen we naast Shadow ook James Stewart (drums) en Lars Broddesson (clean vocals). Die nummers klinken een stuk minder rauw dan die van Ofermod en bevallen ons alvast een stuk beter, ook al omdat we de opbouw beter vinden en er iets meer variatie te horen is. We vinden het een beetje spijtig van ‘Outro’, dat op zich best wel een knappe track is, maar die je dan verwacht op het einde van een album en niet als er nog twee tracks – oké van een andere band – op volgen. Maar de drie andere tracks kunnen wel volledig onze goedkeuring weg dragen. Αχέροντας of dus Acherontas krijgt hier nog twee tracks. Dit black metal ensemble werd in 2007 opgestart. Achter Acherontas staan V.P. Adept (vocals, bass), Saevus H. (gitaar) en M.S. (drums). Ook deze twee tracks kennen een goede opbouw en vallen beter in de smaak dan wat Ofermod ons te bieden heeft. De klankkleur is heel dreigend en donker, zeker de aanvangsfase van afsluiter ‘Astra Magia’, en dankzij de variatie in tempo en ritme kunnen we spreken over twee geslaagde tracks waar, zeker bij ‘Astra Magia’, we ook wel de term “mysterieus” durven gebruiken. Zo zorgen de drie band voor ene best wel intens en beklijvend geheel dat ons weet te boeien. De tracks van Black Altar verkiezen we boven die van Acherontas, terwijl Ofermod, naar onze smaak dan toch, de minste is van dit drietal, zonder dat ook die band echt door de mand valt.

Luc Ghyselen (82)

Odium Records

Tracklist: 1. Ofermod – Intro 2. Ofermod – Vinum Sabathi 3. Ofermod – Agios Ischyros Belial 4. Ofermod – Atavistic Chants Of Levitation 5. Black Altar – Via Draconis 6. Black Altar – In The Labyrinths Of Sithra Achra 7. Black Altar – The Oracle Of Divine Madness 8. Black Altar – Outro 9. Acherontas – Intra Psyche 10. Acherontas – Astra Magia